Spilan 20 SG

spilan-20-sg

 

Számos növénykultúrában felhasználható felszívódó rovarölő szer, rendkívül hosszú hatástartammal.

 

Almában az egygazdás (a vegetációban gazdanövényt nem váltó) levéltetű fajok ellen a védekezést az első telepek megjelenésekor javasolt megkezdeni, és a felszaporodás mértékétől függően célszerű ismételni, 1,25g/10 l víz dózisal. A pajzstetvek elleni védekezés a lárvarajzás és a hímek rajzása idején javasolt, 2,5-4 g/10 l víz dózissal. A cserebogarak elleni védekezést az első imágók megjelenése utánra célszerű időzíteni szintén 2,5-4 g/10 l víz permetlével. Az almamoly ellen szexferomon-csapdás előrejelzés alapján, lárvakeléskor ajánlott védekezni, 2,5-4 g/10 l víz dózissal. Elhúzódó rajzás esetén a kezelést 7-10 nap múlva szükséges megismételni. Aknázómolyok ellen a védekezést a lepkék főrajzása idején javasolt elkezdeni, és a rajzást követően a kis aknák megjelenéséig célszerű megismételni, 4 g/10 l víz dózissal.

Körtében a körte-levélbolha áttelelő nemzedékének tojásaiból kelő fiatal lárvák ellen szükséges irányítani a védekezéseket. Ebből eredően a kezelést nem programszerűen, hanem előrejelzés alapján kell elvégezni. Körte esetében a dózis: 5 g/10 l víz.

Cseresznyében és meggyben cseresznyelégy ellen sárga ragadólapos rajzásmegfigyelésre alapozva, az első legyek megjelenésekor/ az imágórajzás kezdetén célszerű permetezni, 2-3 g/10 l víz dózissal. A levéltetvek ellen a védekezést az első levéltetű telepek megjelenésére ajánlott időzíteni. Ennek időpontja ragadós sárgalappal, vagy sárgatálas csapdákkal állapítható meg, dózisa 1,25 g/10 l víz. A cserebogarak elleni védekezést az első imágók megjelenése utánra célszerű időzíteni. A permetezés dózisa: 2-3 g/10 l víz.

Szilvában a poloskaszagú szilvadarazsak elleni védekezést megfigyelésre alapozva, a szilva virágzása idején, sziromhullás végéig célszerű elvégezni. A szilva virágzása idején, illetve ha a védendő táblán virágzó gyomok, vagy annak környezetében más virágzó kultúra található, a szer 2,5 g/10 l víz dózisban nappali permetezéssel kijuttatva a méhekre nem jelent kockázatot. A levéltetvek elleni első kezelést növényvizsgálat alapján, az első telepek megjelenésekor célszerű elvégezni, majd szükség esetén 7-10 nap múlva megismételni, 1,25 g/10 l víz.

Őszibarackban és nektarinban barackmoly ellen a kezelést a szexferomon-csapdás előrejelzés alapján, a lárvakelés idejére ajánlott időzíteni. Permetezési dózis: 3 g/10 l víz. Az egygazdás (a vegetációban gazdanövényt nem váltó) levéltetű fajok ellen a védekezést az első telepek megjelenésekor javasolt megkezdeni, és a felszaporodás mértékétől függően célszerű ismételni. A zöld őszibarack-levéltetű esetében növényvizsgálat és előrejelzés alapján, tavasszal az áttelelt petékből kelt nemzedék és utódai, a nyárvégi időszakban pedig az ivaros egyedek ellen szükséges védekezni. A levéltetvek elleni permetezéskor 1,25 g/10 l víz dózist alkalmazzunk. A pajzstetvek elleni védekezés, 2-3 g/10 l dózissal, a lárvarajzás és a hímek rajzása idején javasolt. A cserebogarak elleni védekezést az első imágók megjelenése utánra célszerű időzíteni, 2-3 g/10 l víz dózissal.

Dióban a pajzstetvek elleni védekezés a lárvarajzás, illetve a hímek rajzása idején javasolt. Dióburok-fúrólégy ellen sárga ragadólapos rajzásmegfigyelésre alapozva, az első legyek megjelenésekor/ az imágórajzás kezdetén célszerű permetezni. Levéltetvek (tarka dió-levéltetű, sárga dió-levéltetű) ellen a védekezést az első levéltetű telepek megjelenésére ajánlott időzíteni. Ennek időpontja a lombozat rendszeres vizuális megfigyelésével, valamint ragadós sárgalappal végzett csapdázással állapítható meg. Dióban a kártevők ellen 4 g/10 l víz dózissal permetezzünk.

Kukoricában a kifejlett kukoricabogarak elleni védekezés célja az egyedszám tojásrakás előtti gyérítése a következő évi lárvakártétel mérséklése, valamint a bibeszálak lerágásának, ezáltal a hiányos termékenyülésnek az elkerülése érdekében. A védekezést a tömeges rajzás idejére, lehetőleg a bogarak tojásrakása előtti időre javasolt időzíteni 1,5 g/10 l víz dózissal.

Burgonyában a burgonyabogár elleni védekezést a fiatal lárvák ellen célszerű időzíteni. Amennyiben a lárvanépesség fiatal és kis egyedszámú, akkor elegendő a 0,6 g/10 l víz dózis alkalmazása. Idősebb és nagyobb egyedszámú népesség esetén a magasabb, 1 g/10 l víz dózis használata javasolt.

Hajtatott paprikában a levéltetvek elleni kezeléseket az egyedek betelepedésekor ajánlott elkezdeni, és annak intenzitása szerint, 7-14 nap múlva célszerű ismételni. Dózis: 1,3 g/10 l víz. A nyugati virágtripsz ellen a virágzási időszakban, virágvizsgálat és kék fogólapos megfigyelés alapján szükséges a védekezést megkezdeni, és a kezelést 7-14 nap elteltével ajánlott megismételni. A megfelelő hatékonyság érdekében a készítmény kijuttatásához nagy lémennyiség javasolt, 4 g/10 l víz dózissal.

Hajtatott paradicsomban és tojásgyümölcsben üvegházi molytetű ellen a szer csak a kifejlett, mozgó alakkal szemben rendelkezik megfelelő hatással, ezért a védekezéseknél, kombinációs partnerként a rovarok fejlődését szabályozó készítmények alkalmazása szükséges. A kezeléseket a rajzásmegfigyelés alapján célszerű megkezdeni, 2,5 g/10 l víz dózissal.

Hajtatott uborkában és cukkiniben a levéltetvek elleni permetezést a telepek megjelenése előtt javasolt kezdeni, 1,25 g/10 l víz dózissal, és további felszaporodás esetén, 7-14 nap múlva célszerű megismételni.

Salátában az első levéltetű-kolóniák megjelenésének észlelésekor indokolt a védekezés elkezdése, 1,25 g/10 l víz dózissal. A védekezés célja annak megakadályozása, hogy a levéltetvek a salátafejbe is bejussanak. Szükség esetén a védekezést 7-10 nap múlva meg lehet ismételni.

Bimbóskelben a földibolhák és káposztalégy ellen a védekezés kritikus időszaka a palántanevelés vége, illetve a kiültetést követő 1 hónap. A védekezés eredményét számottevően javítja a vetésforgó alkalmazása. Levéltetvek ellen az első kis telepek kialakulásakor érdemes védekezni. Bagolylepke és káposztalepke ellen a tojásból kikelt fiatal lárvák megjelenésekor célszerű védekezni. Bimbóskel esetén a permetlés dózisa: 2,5 g/10 l víz.

Fűszernövények szívó- és rágó kártevői ellen a védekezést az első imágók megjelenése után célszerű időzíteni, és szükség esetén 7-10 nap múlva megismételni. Dózis: 2,5 g/10 l víz.

Dísznövényekben szívó- rágó kártevők ellen 0,6-5 g/10 l víz dózissal védekezzünk.

Erdészeti kultúrákban szívó- és rágó kártevők elleni védekezést az első imágók vagy az első levéltetű telepek megjelenése után célszerű időzíteni, 2-3 g/10 l víz dózis mellett. A készítmény légi úton is kijuttatható.

Dohányban a dohánytripsz elleni védekezést a tripszek betelepedése kezdetén javasolt megkezdeni 4 g/10 l víz dózissal. Ez az időpont kék, fehér, vagy sárga színű ragadós lapokkal előre jelezhető. A levéltetvek ellen a védekezéseket az első levéltetű telepek megjelenésekor javasolt elkezdeni, 1,3 g/10 l víz dózissal.

Őszi káposztarepcében, mustárban és olajretekben őszi (szikleveles állapottól 4 valódi leveles állapotig: levéltetvek, repcebolha és repcedarázs lárvák ellen) vagy tavaszi (levéltetvek, repcefénybogár, ormányosbogarak ellen) kijuttatással alkalmazható. A védekezés szükségességéről a kártevők egyedszámának felmérése alapján lehet dönteni. Növényenként 5 repce-fénybogár előfordulása esetén javasolt a védekezést elvégezni. A permetezést 200-400 l/ha vízmennyiséggel célszerű elvégezni. Javasolt a permetlébe nedvesítő szert adagolni. A repce-fénybogár elleni kezelések a területen előforduló egyéb károsítók (repceszár-ormányos, repcebecő-ormányos) ellen is hatásosak. A kártevők nagyobb egyedszáma esetén a nagyobb dózist kell használni. A repce virágzása idején, illetve ha a védendő táblán virágzó gyomok, vagy annak környezetében más virágzó kultúra található, a szer 4 g/10 l víz dózisban nappali permetezéssel kijuttatva a méhekre nem veszélyes. A kijuttatást légi úton, 80 liter/ha permetlémennyiség felhasználásával javasolt elvégezni.

Napraforgóban károsító levéltetvek ellen a szármegnyúlás végétől a virágzat elkülönüléséig (BBCH 53) terjedő időszakban védekezhetünk. A védekezést az első kis kolóniák megjelenésekor indokolt elvégezni. A levéltetű-betelepedés idejét sárgatállal vagy ragadós sárgalapcsapdákkal lehet megállapítani. Ismétlődő betelepedés esetén 14 nap múlva a permetezés más készítménnyel megismételhető. Dózis: 4 g/10 l víz.

 

Hatóanyag: 200g/kg acetamiprid

 

Formuláció: vízoldható granulátum (SG)

 

Kiszerelés: 4 g

 

Forgalmazási kategória: III.

A III. forgalmi kategóriába sorolt növényvédő szer vásárlása és saját célú felhasználása szakképesítéshez, engedélyhez nem kötött. (43/2010 (IV.23) FVM rendelet)

 

 

 

Használat előtt feltétlenül olvassa el a termék címkéjét is!

Milyen károsítókra használatos:

Őszibarack

Barackmoly
Cserebogarak
Keleti gyümölcsmoly
Pajzstetvek
Levéltetvek

Fűszernövények

Aknázólegyek
Levéltetvek
Tripszek
Közönséges takácsatka
Lombrágó hernyók
Poloskák

Cseresznye

Cserebogarak
Cseresznyelegyek
Levéltetvek

Meggy

Cserebogarak
Levéltetvek
Cseresznyelegyek

Nektarin

Cserebogarak
Keleti gyümölcsmoly
Barackmoly
Pajzstetvek
Levéltetvek

Bimbóskel

Földibolhák
Levéltetvek
Káposzta-bagolylepke
Káposztalégy
Káposztalepke
Repceszár-ormányos

Cukkini

Levéltetvek

Dió

Pajzstetvek
Dióburok fúrólégy
Levéltetvek

Padlizsán

Üvegházi molytetű

Paradicsom

Üvegházi molytetű

Szilva

Levéltetvek
Szilvadarazsak

Dísznövények

Amerikai lepkekabóca
Levéltetvek
Nyugati virágtripsz
Pajzstetvek
Üvegházi molytetű
Lombrágó hernyók

Rózsa

Levéltetvek
Nyugati virágtripsz
Pajzstetvek
Üvegházi molytetű
Lombrágó hernyók

Alma

Pajzstetvek
Almamoly almában
Almalevél-aknázómoly
Cserebogarak almában
Levéltetvek

Paprika

Levéltetvek
Nyugati virágtripsz

Uborka

Levéltetvek

Kajszibarack

Sodrómolyok
Szilvalevélbolha

Szegfű

Levéltetvek
Nyugati virágtripsz
Üvegházi molytetű
Lombrágó hernyók

Gerbera

Levéltetvek
Nyugati virágtripsz
Üvegházi molytetű

Díszfák

Levéltetvek
Nyugati virágtripsz
Pajzstetvek
Üvegházi molytetű
Lombrágó hernyók

Leander

Levéltetvek
Nyugati virágtripsz
Üvegházi molytetű

Muskátli

Levéltetvek
Üvegházi molytetű
Szívó- és rágókártevők

Ciklámen

Nyugati virágtripsz

Korallvirág

Nyugati virágtripsz

Vitorlavirág

Nyugati virágtripsz
Üvegházi molytetű

Fejes saláta

Levéltetvek

Saláta félék

Levéltetvek

Burgonya

Burgonyabogár

Örökzöldek

Szívó és rágó kártevők

Tuja

Szívó és rágó kártevők

Körte

Körtelevélbolha

Kerti kalendárium

Júniusi teendők kiskertünkben

Ez a hónap még elég tennivalót tartogat a konyha- díszkert valamint balkonkertben tevékenykedő kiskertészeknek. Vegyük sorra a feladatokat:

Júliusi teendők kiskertünkben

A nyári hónapokban gyönyörködhetünk az eddigi kemény munkánk eredményében, hiszen mind a virágoskertben, mind a balkonládákban hálásan virágoznak dísznövényeink.