Almalevél-aknázómoly

Almalevél-aknázómoly

Haznákban évente 3 nemzedék fejlődik. Általában jellemzően báb alakban telelnek lehullott levelekben, növényi részekben, résekben, repedésekben, a fajra jellemző bábozódástól függően. Az is általánosan jellemzi az aknázómolyokat, hogy egy lárva fejlődése egy levélhez kötődik. A tojásokat a levelekre rakják, majd a kikelő lárvák egyből befúrják magukat a levélbe, hogy ott elkészítsék a fajra jellegzetes aknáikat. Az almalevél aknázómoly nem csak az almát támadja meg, hanem jelen lehet körte, birs illetve naspolyában is. 

Emellett almatermésűek legfontosabb levélaknázó kártevői: almalevél-sátorosmoly, kígyóaknás ezüstmoly, lombosfa-fehérmoly.

Kárkép

A lepke 8-10 mm szárnyfesztávolságú, barnás. A hernyók sárgák, 1-5 mm hosszúak, a levélfonákon hosszúkás 2-3 cm aknákat hoznak létre. A hernyó a levelek belső részét károsítja, hasonlóan, mintha üreget készítenének a levél színén és fonákán lévő bőrszövetek közt. Ezek az aknák fajra jellemző alakúak. Súlyos kártételük nagymértékű lombhullást okozhat.

Védekezés

A lehullott lomb eltávolításával és a fák kéreg-kapargatásával gyéríthetjük az áttelelő egyedek számát. Rovarölő szerrel rajzásmegfigyelésre alapozva, tömeges lárvekelés idején permetezzünk.

Fokozhatjuk a permetezőszer tapadását és hatását, ha keverünk a permetlébe Eco-Filmet!

 

Kép forrása: Agrofórum

Barnás, fehéres foltok az almalevélen? Az almalevél-aknázómoly megjelenésére utal. Kárkép, valamint védekezési és megelőzési tippek.Fehéres, szemcsés foltok az almalevélen: az aknázómoly megjelenése. Általános tippek, kárkép, valamint védekezési és megelőzési tippek.

 

 

Kultúra:

Alma

Megoldás bio kertészek részére:

Megoldások kiskerti felhasználóknak:

Kerti kalendárium

Októberi teendők kisketünkben

Hidegebbre fordunak a napok, igyekezzünk elvégezni az utolsó tennivalókat is a fagyok beköszönte előtt.

Novemberi teendők kiskertünkben

Még gyönyörködhetünk virágoskertünk csodáiban: krizantém, díszkáposzta, örökzöldjeink. A folyamatos lombhullással akad egy kis dolgunk, az elhalt ágak levágása és levelek összetakarítása után a rezes lemosó permetezéssel is számolnunk kell. Ebben a hónapban odafigyelhetünk a karbantartási és tárolási munkálatokra.