Januári teendők kiskertünkben

Még mindig tart a tél, így folytatódhatnak a téli tennivalók a kertben, de az is hasznos, ha egy bögre forró csoki mellett, akár a kandalló előtt gondoljuk át a jövő évi terveinket.Januári teendők kiskertünkben

Ha időnk engedi, elvégezhetjük a karbantartási munkálatokat, javíthatjuk a szerszámokat, rácsozatokat, támasztékokat és megtisztíthatjuk a nem használt virágládákat, cserepeket. Nem késő még a vetőmagok beszerzése.

Gyümölcsfáink téli védelme

Havazás esetén legfontosabb tevékenység a hókotrás és a fák hóterheinek enyhítése. Díszfáink és gyümölcsfáink szél és hó okozta sérüléseit, minél hamarabb hozzuk rendbe; éles fűrésszel távolítsuk el a letört ágakat, ha szükséges és fasebkezelő szerrel kezeljük a vágási felületet. Annak érdekében, hogy megakadályozzuk a sebeken keresztül kialakuló betegségeket, fontos a fasebkezelő használata. Ne felejtsük el a telelő növényeinket megvizsgálni, meglocsolni és raktározott zöldségeinket és gyümölcseinket átválogatni. Végezzük el a gyümölcsfák metszését és a téli lemosó permetezés előtt megtisztítani a fák törzsét, drótkefével vagy kaparóval, hogy az ott telelő kártevőktől megszabadítsuk a azokat. A könnyen lehámló, fertőzött kérget távolítsuk el, a legegyszerűbb, ha leterítünk egy zsákot a fa köré amivel, majd könnyen elvihetjük a lekapart részeket. Továbbra se felejtsük el a kihelyezett madáretetők utántöltéséről sem.

Januári teendőink kiskertünkben: a fűszernövények ápolása. Hasznos tippek az oldalon!

Ha ég a tervezésnél tartunk, akkor úgy álmodjuk meg a kertünket, hogy minél jobban ki legyen használva a tér és a megfelelő növénytársításokra is fordítsunk figyelmet. Az erősebb illatú fűszernövények kártevő űzés szempontjából is hasznosak lehetnek, így ültessük azokat konyhakertünkbe. Ilyen pl. a képen látható körömvirág.

Januári teendőink kiskertünkben: hogyan gondozzuk szobanövényeinket? Hasznos információk az oldalon!

Szobanövényeinket permetezzük gyakran vízzel, mivel a fűtött, száraz levegőjű szobában igénylik.


Kerti kalendárium

Februári teendők kiskertünkben

Igazán különleges látványt nyújt az ebben az időszakban virágzó varázsmogyoró, de kedvező időjárás esetén a kora tavaszi hagymások virágaiban is gyönyörködhetünk.

Márciusi teendők kiskertünkben

A tavasz első hónapjában érdemes előkészítenünk zöldségeskertünk talaját, amelybe a hónap végén a korai zöldségeket vethetjük el.