Tujafúró aranymoly (Argyresthia thiuella)

Tujafúró aranymoly (Argyresthia thiuella)

Ennek a károsító molynak évente 1 nemzedéke fejlődik, fiatal lárvaként telel át az általa készített akna védelmében. A kifejlett imágó ezüst színű, barna csíkokkal. Tojásait a pikkelylevelek közé rakja le, így a kikelt lárvák befúrnak a levelekbe.
Gazdanövénykör-> ciprusfélék

Tünetek: a berágási pontot szabad szemmel kifejezetten nehéz észrevenni, így gyakran már a fényben áttetsző, üreges hajtást pillanthatjuk már meg. Júliustól indul a lárvakelés, a pikkelylevelekben rágott aknában él és táplálkozik. Ürülékét gyakran kitolja a járatból és a nyílást szövedékkel zárja le.
Védekezés: szellős növényállomány alakítsunk ki, az örökzöldek nyírásával és a nyesedék megsemmisítésével sokat tehetünk, hogy megelőzzük a kártevő megjelenését és elszaporodását

Kultúra:

Tuja

Megoldás bio kertészek részére:

Megoldások kiskerti felhasználóknak:

Kerti kalendárium

Augusztusi teendők kiskertünkben

A nyár talán legmelegebb napjai következnek, amikor is folytatódhat a betakarítás, majd a befőzés vagy fagyasztás, a raktározás télre.

Szeptemberi teendők kiskertünkben

Az ősz első hónapjában még élvezhetjük az utolsó napsugarakat, nagy sétákat tehetünk a sárguló lombú parkokban, és csodálhatjuk kertünkben még nyíló virágokat is.