Üvegházi molytetű

Üvegházi molytetű

Az üvegházi molytetű vagy lisztecske a molylepkéhez hasonló apró, fehér szárnyas rovar. Sok tápnövényű faj. Általában az üvegházak kártevői, de a szobanövényeken is előfordulhatnak, azonban a szabadban képtelenek áttelelni. Meleg száraz nyarakon szabadföldön is megjelennek.

 

Kárkép

Lárvái a levél fonáki oldalát szívogatják, gyengítik a növényeket és vírusfertőzések elterjedésének adnak teret. A levelek sárgulnak, majd lehullnak. Ürülékükön megtelepszik a korompenész. A károsított levelek lehullnak, a növény is elpusztulhat súlyosabb fertőzés esetén.

 

Védekezés/Megelőzés

Biztonságos szaporítóanyagot használva, gyomtalanítással és az üvegház szellőzetésével csökkenthetjük annak valószínűségét, hogy megjelennek. Megjelenésükkor vegyszerrel vehetjük fel velük a harcot, azonban figyeljünk a szerrotációra, hiszen hamar hozzászoknak egy-egy hatóanyaghoz.

Fokozhatjuk a permetezőszer tapadását és hatását, ha keverünk a permetlébe Eco-Filmet!

 

Kép forrása: commons.wikimedia.org, Morini33

Kultúra:

Padlizsán

Megoldás bio kertészek részére:

Megoldások kiskerti felhasználóknak:

Kerti kalendárium

Augusztusi teendők kiskertünkben

A nyár talán legmelegebb napjai következnek, amikor is folytatódhat a betakarítás, majd a befőzés vagy fagyasztás, a raktározás télre.

Szeptemberi teendők kiskertünkben

Az ősz első hónapjában még élvezhetjük az utolsó napsugarakat, nagy sétákat tehetünk a sárguló lombú parkokban, és csodálhatjuk kertünkben még nyíló virágokat is.