Szilvadarazsak

Szilvadarazsak

A szilvát a fekete szilvadarázs és a sárga szilvadarázs károsítja. A fekete szilvadarázs fényes fekete, szírnyai átlátszóak, amin barna szárnyjegyek vannak. A sárga szilvadarázs barnás vöröses színű, szárnyai átlátszóak egy részük sárgás-füstös.

 

Kárkép

Az imágók a  csészecimpára rakják petéiket. Amint ezek kikelnek, virágzás után a lárvák befúrják magukat a terméskezdeményekbe. A lárva a zsenge magot és a gyümölcs belsejével táplálkozik, miközben fekete szemcsés ürüléket hagy maga után; ez a gyümölcsön lévő nyílásokon át ki is türemkedik a gyümölcsből. Az ürülék és a lárva, jellegzetes "poloskaszagú". A károsított szilva a lehull. A szilvadarazsak egy-egy lárvája 5-6 szilvát pusztítanak el, így jelentős termésveszteséget idéznek elő.

 

Védekezés/Megelőzés

A vegyszeres védekezést megfigyelésre alapozva a szilva virágzása idején sziromhullásig érdemes elvégezni.

Fokozhatjuk a permetezőszer tapadását és hatását, ha keverünk a permetlébe Eco-Filmet!

 

 

Kép forrása: wikipedia.org, gailhampshire

 

Kultúra:

Szilva

Megoldás bio kertészek részére:

Megoldások kiskerti felhasználóknak:

Kerti kalendárium

Augusztusi teendők kiskertünkben

A nyár talán legmelegebb napjai következnek, amikor is folytatódhat a betakarítás, majd a befőzés vagy fagyasztás, a raktározás télre.

Szeptemberi teendők kiskertünkben

Az ősz első hónapjában még élvezhetjük az utolsó napsugarakat, nagy sétákat tehetünk a sárguló lombú parkokban, de virágoskertünk még nyíló virágjait is csodálhatjuk.