Bagolylepkék hernyói

Bagolylepkék hernyói

Hazánkban a bagolylepkék számos faja fordul elő. Ezek változatos, a fajra jellemző nagyságúak (általában 2-6 cm a szárnyfesztávolságuk), színűek. Első pár szárnyuk háromszög alakú és a fajra jellemző rajzolat látható rajtuk. Több tápnövényű fajok. Általában éjjeli életmódot folytatnak a lepkék és a hernyók is, a nappali fény elől elrejtőznek.

 

Lombrágó hernyók, a gyapottokbagolylepke közelről: kárkép, valamint védekezési és megelőzési tippek.

Gyapottok-bagolylepke

(Kép forrása: commons.wikimedia.org, szerző: Didier Descowens)

 

A kép forrása: commons.wikimedia.org, szerző: Csoka György

Kárkép

A gyapottok-bagolylepkék hernyói általában a leveleket, a virágokat és a termést rágják. Fiatalabb növényeknél tarrágást, okozhatnak, idősebb növényeknél a levélereket meghagyva táplálkoznak.

 

Védekezés/Megelőzés

Május végén, június elején feromon csapdákkal követhetjük nyomon a megjelenésüket, majd a tojásrakás és lárvakelés kezdeti szakaszában védekezzünk vegyszeresen ellene.

Fokozhatjuk a permetezőszer tapadását és hatását, ha keverünk a permetlébe Eco-Filmet!

 

Kultúra:

Bab

Megoldás bio kertészek részére:

Megoldások kiskerti felhasználóknak:

Kerti kalendárium

Januári teendők kiskertünkben

Még mindig tart a tél, így folytatódhatnak a téli tennivalók a kertben, de az is hasznos, ha egy bögre forró csoki mellett, akár a kandalló előtt gondoljuk át a jövő évi terveinket.

Februári teendők kiskertünkben

Igazán különleges látványt nyújt az ebben az időszakban virágzó varázsmogyoró, de kedvező időjárás esetén a kora tavaszi hagymások virágaiban is gyönyörködhetünk.