Októberi teendők kisketünkben

Hidegebbre fordunak a napok, igyekezzünk elvégezni az utolsó tennivalókat is a fagyok beköszönte előtt.Októberi teendők kisketünkben

Teendők virágoskertünkben

Az ősz második hónapjában folytatódnak a télre készülődő tevékenységek. Virágoskertünkben az első fagyokig ültethetjük a tavasszal virágzó virághagymás növényeket, mint a tulipán, a jácint vagy a nárcisz. A gumósbegónia, a dália és a gladiólusz gumóit szedjük fel és száraz, fagymentes helyen teleltessük. Vágjuk vissza évelő, lágyszárú növényeink szárát az fagyok után, amikor elkezdenek megbarnulni, mint pl az ehinácia. Évelő ágyásainkat talajtakaró réteggel védhetjük meg a fagyási sérülésektől, erre a célra szalmaréteget, vagy egészséges leveleket használhatunk. A díszfák és díszcserjék elültetésére is az ősz a legkedvezőbb, így még ebben a hónapban van rá lehetőségünk a fagyok előtt. A leandereket teleltetés előtt metsszük vissza ha szükséges, mert, ha még most tesszük, jövőre már korábban fognak virágozni, mintha tavasszal tennénk azt. A melegházat mosószerrel takarítsuk ki, mossuk le az ablakokat is. Abban az esetben, ha télen is használni akarjuk, szigeteljük le, de a szellőztetésről se feledkezzünk meg, hogy megelőzzük a penész képződést. A nyáron kint tartott szobanövényeket átültetéssel készítsük elő a téli időszakra, ha idő közben kinőtték cserepüket és még az első fagyok előtt vigyük be azokat. Az átültetést azonban tavasszal is végezhetjük.

 

Konyhakerti tennivalók

A megüresedett ágyásokat ássuk fel, majd trágyázzuk meg a talajt mind a virágágyásban, mind a veteményes kertben. Száraz időben felszedhetjük a burgonyát, tisztítsuk meg, hagyjuk kicsit száradni, majd száraz fagymentes helyen tároljuk. A káposztát és a sárgarépát is szedjük fel és tegyük el télre. Az őszi káposztafélékben a hernyók ellen kell védekezni, ha szükséges. Utoljára leszedhetjük a babot is még, majd a leveleit és a szárát a komposztba tehetjük, a gyökerét a nitrogénkötő baktériumok jótékony hatása miatt maradhat a talajban. Komposzthalmunkat fedjük le, hogy ne ázzon át teljesen csak nedves maradjon. A paradicsom utolsó szüretelésekor a zöld paradicsomokat is szedjük le, majd a lakásban az ablakpárkányon megpirosodnak. A kertben maradhat a leveles kel, a kelbimbó, a téli póréhagyma, ezeket télen is szüretelhetjük.

Októberi teendők kiskertünkben: a konyhakert ápolása – általános tudnivalók. Hasznos tippek az oldalon!A fűszernövények közül a lestyán, a petrezselyem, a zeller, a bazsalikom, a citromfű, a borsmenta egy-egy tövét cserépben a lakásban átteleltethetjük.

 

Tisztítsuk meg az eperágyásunkat az elszáradt levelektől és vágjuk vissza a hajtásait. A ribizli, egres, málna, szeder őszi karbantartását is végezzük el. Metsszük meg a bokrokat, komposzttal fedjük be a töveiket, illetve a hajtásokat is most célszerű elültetni. A kerti bútorainkat is tegyük védett helyre a téli időszak idejére.

 

A balkonládák téli hasznosítása

Az egynyári virágoknak helyt adó balkonládák cserepek kiürítésének és fertőtlenítésének is most jött el az ideje. Télen hasznosíthatjuk ezeket a fűszernövények teleltetésére, vethetünk galambbegy salátát, amit falombbal, szalmaréteggel óvhatunk a fagyoktól. Száraz termésekkel, fenyőágakkal is díszíthetjük a kint maradt ládákat, így hangulatos dísze lehet teraszunknak, erkélyünknek egész télen át.

Tökök balkonládában: októberi teendők kiskertünkben: teendők a virágoskertben, konyhakertben, a balkonládák téli hasznosítása.


Kerti kalendárium

Februári teendők kiskertünkben

Igazán különleges látványt nyújt az ebben az időszakban virágzó varázsmogyoró, de kedvező időjárás esetén a kora tavaszi hagymások virágaiban is gyönyörködhetünk.

Márciusi teendők kiskertünkben

A tavasz első hónapjában érdemes előkészítenünk zöldségeskertünk talaját, amelybe a hónap végén a korai zöldségeket vethetjük el.