Amerikai lepkekabóca

Amerikai lepkekabóca

Az amerikai lepkekabóca számos fás szárú vagy lágyszárú növényen előfordulhat, illetve gyomnövényen megtelepedik és táplálkozik. A lepkekabóca kifejlett egyedei 5-8 mm-esek, szürkés-fehérek, két szárnyuk hegyesszögben záródik. Mozgásra elpattannak, elugranak. A rovar tojás állapotban a fás szárú növények kérgén telel át.  Rajzásuk július közepétől nyár végéi tart.

 

Kárkép

Szívogatásával is gyengíti a növényeket, viszont a lárvák és a nimfák által nagy mennyiségben termelt jellegzetes viaszváladék és mézharmat annál több gondot okoz. A mézharmaton megtelepszik a  korompenész nevű gombafaj, mely fekete bevonatot képez a növényeken.

 

Védekezés/Megelőzés

A védekezés ellene a rovar testét borító viaszréteg miatt meglehetősen nehéz. A rovar korai fejlődési szakaszában vegyszeresen vagy a fertőzött hajtások levágásával és megsemmisítésével gyéríthetők. A vegyszeres védekezést a május végére, június elejére időzítsük, amikor a tojásból kikelő lárvák testét még nem borítja sűrű viaszbevonat. A védelmet jelentő viaszréteg kialakulása után a permetezés már nem lesz maradéktalanul eredményes.

Fokozhatjuk a permetezőszer tapadását és hatását, ha keverünk a permetlébe Eco-Filmet!

 

Kép forrása: Agrofórum

 

 

Kultúra:

Dísznövények, Rózsa, Díszfák, Leander

Megoldás bio kertészek részére:

Megoldások kiskerti felhasználóknak:

Kerti kalendárium

Januári teendők kiskertünkben

Még mindig tart a tél, így folytatódhatnak a téli tennivalók a kertben, de az is hasznos, ha egy bögre forró csoki mellett, akár a kandalló előtt gondoljuk át a jövő évi terveinket.

Februári teendők kiskertünkben

Igazán különleges látványt nyújt az ebben az időszakban virágzó varázsmogyoró, de kedvező időjárás esetén a kora tavaszi hagymások virágaiban is gyönyörködhetünk.