Pajzstetvek

Pajzstetvek

A pajzstetvek számos faja károsíthatja növényeinket. Magyarországon előforduló pajzstetvek közül vannak olyanok amelyek több féle tápnövényt károsítanak ilyenek a kaliforniai pajzstetű, a közönséges kagylós pajzstetű vagy a közönséges teknőspajzstetű. Vannak azonban olyanok, amelyek egy vagy csak néhány növény közül válogatnak. Ilyenek például az eperpajzstetű, ami a gyümölcsök közül szilván és az őszibarackon károsít, vagy a szilva pajzstetű, ami a csonthéjasokat támadja meg vagy akár a piros körte pajzstetű, ami a körtét, a szilvát, az almát, a diót vagy a ribiszkét választja.

Általában a fás részeket szívogatják, így gyengítve a növényeket, azonban egyes fajok a gyümölcsöt is megtámadhatják. Fajra jellemző, jellegzetes pajzsaik védelmében végzik tevékenységüket. A levéltetvekhez hasonlóan mézharmatot ürítenek, melyen megtelepedhet a korompenész. Lárva, pete vagy imágó alakban telelnek, a növények fás részein. 

 

 

 

 

 

A pajzstetű okozta betegség az őszibarackon: kárkép, valamint védekezési és megelőzési tippek.

Lázfoltos gyümölcs

 

Kárkép

A pajzstetvek a fás részeket és a gyümölcsöt is szívogatják. A kérges részeken nagy számban megtelepedő pajzstetvek "koszos" látszatot keltenek. A gyümölcsön szívogató egyedek pajzsa körül, piros foltok, úgynevezett lázfoltok jelennek meg. Tömeges megjelenésük az ágak elszáradását is okozhatja. 

 

Védekezés/Megelőzés

A lárvák is és a kifejlett egyedek is jellegzetes pajzsok allatt károsítanak, így permetezésnél nagyon fontos az időzítés. Vegszeres védekezést lárvarajzás és a hímek rajzása idején végezzük.

Ezen kívül lemosó permetezéssel is gyéríthetjük az áttelelő egyedek számát. Fontos továbbá a téli kéregkapargatás, illetve az is, hogy metszés során a fertőzött növényi részeket eltávolítsuk.

Fokozhatjuk a permetezőszer tapadását és hatását, ha keverünk a permetlébe Eco-Filmet!

 

Képek forrása: Agrofórum

 

Kultúra:

Őszibarack

Megoldás bio kertészek részére:

Megoldások kiskerti felhasználóknak:

Kerti kalendárium

Augusztusi teendők kiskertünkben

A nyár talán legmelegebb napjai következnek, amikor is folytatódhat a betakarítás, majd a befőzés vagy fagyasztás, a raktározás télre.

Szeptemberi teendők kiskertünkben

Az ősz első hónapjában még élvezhetjük az utolsó napsugarakat, nagy sétákat tehetünk a sárguló lombú parkokban, és csodálhatjuk kertünkben még nyíló virágokat is.