Amerikai szőlőkabóca

Amerikai szőlőkabóca

Tápnövénye a szőlő. Jelentős kárt az általa hordozott kórokozó terjesztésével okozza. Hazánkban egy nemzedéke fejlődik. Lárva állapotban telel, a növényi részeken. 

 

Kárkép

Szívogatásával a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazmát terjeszti. A kórokozó által megtámadott tőke néhány év leforgása alatt kipusztulnak. A fitoplazma által megtámadott leveleken aranysárga-, vörös elváltozások jelennek meg, a levélerek elbarnulnak, majd lehullnak. A fertőzött tőkéket el kell távolítani az ültetvényből, hiszen az amerikai lepkekabóca innen viheti tovább a fertőzést.

 

Védekezés/Megelőzés

A vegyszeres védekezést előrejelzésre alapozva a kelő lárvák ellen kell időzíteni. A metszésnél eltávolított növényi részek megsemmisítésével az áttelelő állományt is csökkenteni tudjuk.

Fokozhatjuk a permetezőszer tapadását és hatását, ha keverünk a permetlébe Eco-Filmet!

 

 

 

A kép forrása: Agrofórum

 

 

Az amerikai szőlőkabóca hatása a levelekre: kárkép, valamint védekezési és megelőzési tippek.

A szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma

(Kép forrása: commons.wikimedia.org, szerző: Sabrina Herndl-Lanz)

 

Kultúra:

Szőlő

Megoldás bio kertészek részére:

Megoldások kiskerti felhasználóknak:

Kerti kalendárium

Augusztusi teendők kiskertünkben

A nyár talán legmelegebb napjai következnek, amikor is folytatódhat a betakarítás, majd a befőzés vagy fagyasztás, a raktározás télre.

Szeptemberi teendők kiskertünkben

Az ősz első hónapjában még élvezhetjük az utolsó napsugarakat, nagy sétákat tehetünk a sárguló lombú parkokban, és csodálhatjuk kertünkben még nyíló virágokat is.