Amerikai szőlőkabóca

Amerikai szőlőkabóca

Tápnövénye a szőlő. Jelentős kárt az általa hordozott kórokozó terjesztésével okozza. Hazánkban egy nemzedéke fejlődik. Lárva állapotban telel, a növényi részeken. 

 

Kárkép

Szívogatásával a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazmát terjeszti. A kórokozó által megtámadott tőke néhány év leforgása alatt kipusztulnak. A fitoplazma által megtámadott leveleken aranysárga-, vörös elváltozások jelennek meg, a levélerek elbarnulnak, majd lehullnak. A fertőzött tőkéket el kell távolítani az ültetvényből, hiszen az amerikai lepkekabóca innen viheti tovább a fertőzést.

 

Védekezés/Megelőzés

A vegyszeres védekezést előrejelzésre alapozva a kelő lárvák ellen kell időzíteni. A metszésnél eltávolított növényi részek megsemmisítésével az áttelelő állományt is csökkenteni tudjuk.

Fokozhatjuk a permetezőszer tapadását és hatását, ha keverünk a permetlébe Eco-Filmet!

 

 

 

A kép forrása: Agrofórum

 

 

Az amerikai szőlőkabóca hatása a levelekre: kárkép, valamint védekezési és megelőzési tippek.

A szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma

(Kép forrása: commons.wikimedia.org, szerző: Sabrina Herndl-Lanz)

 

Kultúra:

Szőlő

Megoldás bio kertészek részére:

Megoldások kiskerti felhasználóknak:

Kerti kalendárium

Októberi teendők kisketünkben

Hidegebbre fordunak a napok, igyekezzünk elvégezni az utolsó tennivalókat is a fagyok beköszönte előtt.

Novemberi teendők kiskertünkben

Még gyönyörködhetünk virágoskertünk csodáiban: krizantém, díszkáposzta, örökzöldjeink. A folyamatos lombhullással akad egy kis dolgunk, az elhalt ágak levágása és levelek összetakarítása után a rezes lemosó permetezéssel is számolnunk kell. Ebben a hónapban odafigyelhetünk a karbantartási és tárolási munkálatokra.