Levéltetvek

Levéltetvek

Több fajuk is ismert, találkozhatunk kiskertünkben vannak egy tápnövényű fajok, de a legtöbbük polifág. Az almán leggyakrabban a zöld alma-levéltetűvel, közönséges levélpirosító alma-levéltetű, a szürke alma-levéltetűvel vagy akár a több száz tápnövényt károsító zöld őszibarack-levéltetűvel találkozhatunk. A levéltetvek több, mint 150 vírust terjesztenek ezért az egyik legveszedelmesebb kártevők. A tojások a fakéreg repedéseiben, a fák rügyein, növényi részeken vagy egyéb rejtekhelyeken telelnek, majd márciusban kelnek ki a lárvák. Évente több, akár tíz nemzedékük is fejlődik hazánkban.

 

Kárkép

A levéltetvek a növények leveleit szívogatják, amivel gyengítik, torzítják azokat. Kártételüket fokozza, hogy mézharmatot ürítenek, amin megtelepszik a korompenész, ami csökkenti az asszimiláló felületet. Azonban a legnagyobb veszélyt a vírusok terjesztése okozza. Egyes fajták, például a közönséges levélpirosító alma-levéltetű, károsítása nyomán nemcsak torzul a levél, hanem a színe is változik.

          Almapirosító levéltetű

 

Védekezés/Megelőzés

A kis kolóniák megjelenésekor érdemes vegyszeresen védekezni, megelőzve ezzel a tömeges elszaporodásukat. Az egész vegetációs időszakban szükséges az ellenük való védekezés. A lemosó permetezések és a téli fatisztogatási munkálatok csökkentik a kikelő állományt.

Fokozhatjuk a permetezőszer tapadását és hatását, ha keverünk a permetlébe Eco-Filmet!

 

 

Kultúra:

Alma

Megoldás bio kertészek részére:

Megoldások kiskerti felhasználóknak:

Kerti kalendárium

Augusztusi teendők kiskertünkben

A nyár talán legmelegebb napjai következnek, amikor is folytatódhat a betakarítás, majd a befőzés vagy fagyasztás, a raktározás télre.

Szeptemberi teendők kiskertünkben

Az ősz első hónapjában még élvezhetjük az utolsó napsugarakat, nagy sétákat tehetünk a sárguló lombú parkokban, és csodálhatjuk kertünkben még nyíló virágokat is.