Levéltetvek

Levéltetvek

Több fajuk is ismert, találkozhatunk kiskertünkben vannak egy tápnövényű fajok, de a legtöbbük polifág. Az almán leggyakrabban a zöld alma-levéltetűvel, közönséges levélpirosító alma-levéltetű, a szürke alma-levéltetűvel vagy akár a több száz tápnövényt károsító zöld őszibarack-levéltetűvel találkozhatunk. A levéltetvek több, mint 150 vírust terjesztenek ezért az egyik legveszedelmesebb kártevők. A tojások a fakéreg repedéseiben, a fák rügyein, növényi részeken vagy egyéb rejtekhelyeken telelnek, majd márciusban kelnek ki a lárvák. Évente több, akár tíz nemzedékük is fejlődik hazánkban.

 

Kárkép

A levéltetvek a növények leveleit szívogatják, amivel gyengítik, torzítják azokat. Kártételüket fokozza, hogy mézharmatot ürítenek, amin megtelepszik a korompenész, ami csökkenti az asszimiláló felületet. Azonban a legnagyobb veszélyt a vírusok terjesztése okozza. Egyes fajták, például a közönséges levélpirosító alma-levéltetű, károsítása nyomán nemcsak torzul a levél, hanem a színe is változik.

          Almapirosító levéltetű

 

Védekezés/Megelőzés

A kis kolóniák megjelenésekor érdemes vegyszeresen védekezni, megelőzve ezzel a tömeges elszaporodásukat. Az egész vegetációs időszakban szükséges az ellenük való védekezés. A lemosó permetezések és a téli fatisztogatási munkálatok csökkentik a kikelő állományt.

Fokozhatjuk a permetezőszer tapadását és hatását, ha keverünk a permetlébe Eco-Filmet!

 

 

Kultúra:

Alma

Megoldás bio kertészek részére:

Megoldások kiskerti felhasználóknak:

Kerti kalendárium

Októberi teendők kisketünkben

Hidegebbre fordunak a napok, igyekezzünk elvégezni az utolsó tennivalókat is a fagyok beköszönte előtt.

Novemberi teendők kiskertünkben

Még gyönyörködhetünk virágoskertünk csodáiban: krizantém, díszkáposzta, örökzöldjeink. A folyamatos lombhullással akad egy kis dolgunk, az elhalt ágak levágása és levelek összetakarítása után a rezes lemosó permetezéssel is számolnunk kell. Ebben a hónapban odafigyelhetünk a karbantartási és tárolási munkálatokra.