Körtelevélbolha

Körtelevélbolha

A körte legfontosabb kártevője. A körtelevélbolhák apró 2-4 mm nagyságú, változatos színűek lehetnek. Szárnyuk áttetsző, a petéjük 0,5 mm világos sárgák, hosszúkásak. A lárva lapított, világosbarna, vagy sötétsárga. A lárva és az imágó is károsítja a növényt. A lárvák szívogatják a növényt, ami gyengül, torzulnak a levelek, a hajtások növekedése leáll. A kártevőnek évente több nemzedéke fejlődik. A kifejlődött rovarok a kéreg repedéseiben telelnek. 

Kárkép

A levelek, a hajtások, a virágok torzulnak, barnulnak, korán lehullnak. Eközben mézharmatot ürítenek, ami utat nyit a kórokozóknak. Gyakran előfordul a károsodott részeken penészgomba, főleg korompenész.

 

Védekezés/Megelőzés

Az őszi téli fatisztogatással, kéregkaparással, illetve a lemosó permetezéssel gyéríthetjük a telelő rovarokat. Abban az esetben, ha már megjelent vegszeresen előzzük meg a tömeges megjelenését.

Fokozhatjuk a permetezőszer tapadását és hatását, ha keverünk a permetlébe Eco-Filmet!

 

Kép forrása: Agrofórum

 

Kultúra:

Körte

Megoldás bio kertészek részére:

Megoldások kiskerti felhasználóknak:

Kerti kalendárium

Januári teendők kiskertünkben

Még mindig tart a tél, így folytatódhatnak a téli tennivalók a kertben, de az is hasznos, ha egy bögre forró csoki mellett, akár a kandalló előtt gondoljuk át a jövő évi terveinket.

Februári teendők kiskertünkben

Igazán különleges látványt nyújt az ebben az időszakban virágzó varázsmogyoró, de kedvező időjárás esetén a kora tavaszi hagymások virágaiban is gyönyörködhetünk.