Tripszek

Tripszek

Több fajuk is károsíthatja fűszernövényeinket, ezek lehetenek pl. a dohánytripsz, a nyugati virágtripsz. A tripszek 1-1,5 mm nagyságúak és hosszúkás, hengeres alakúak. Egyes fajok a talajban telelnek és ha megfelelő - meleg száraz az időjárás - akkor jönnek elő, így tavasz végén, nyár elején számíthatunk megjelenésükre. Növényházakban folyamatosan fertőzhetnek.

 

Kárkép

A növények levelét, virágját és hüvelyét is szívogatják. A fiatalabb hajtások meggörbülnek, torzulnak, a hüvelyek elszáradnak az idősebbeken ezüstös foltok jelennek meg a szívogatásuk nyomán. A károsított virág meddővé válik, súlyosabb esetben torzul.

 

Védekezés/Megelőzés

Megelőzésként alkalmazzunk megfelelő vetésforgót, egymásután kétszer soha ne vessünk ugyanazt a kultúrát. Vegyszeresen tömeges betelepedésükkor, a jelentős kártételt megelőzően védekezzünk. 

Fokozhatjuk a permetezőszer tapadását és hatását, ha keverünk a permetlébe Eco-Filmet!

 

Kultúra:

Fűszernövények

Megoldás bio kertészek részére:

Megoldások kiskerti felhasználóknak:

Kerti kalendárium

Októberi teendők kisketünkben

Hidegebbre fordunak a napok, igyekezzünk elvégezni az utolsó tennivalókat is a fagyok beköszönte előtt.

Novemberi teendők kiskertünkben

Még gyönyörködhetünk virágoskertünk csodáiban: krizantém, díszkáposzta, örökzöldjeink. A folyamatos lombhullással akad egy kis dolgunk, az elhalt ágak levágása és levelek összetakarítása után a rezes lemosó permetezéssel is számolnunk kell. Ebben a hónapban odafigyelhetünk a karbantartási és tárolási munkálatokra.