Keleti gyümölcsmoly

Keleti gyümölcsmoly

Szinte az összes gyümölcs kultúrát megtámadhatja, leggyakrabban azonban csonthéjasokban és almatermésűekban károsít. Hazánkban akár 4 nemzedéke is lehetA keleti gyümölcsmoly egy 5-7 mm hosszú lepke. Elülső szárnya barnásfekete, sárgás széllel. Hátulsó szárnyai barnák.  A hernyó 10-12 mm nagyságú, feje sárgásbarna, teste fehér, háta enyhén rózsaszínes. Szaporodásának kedvez a meleg, száraz idő. Hernyó alakban telel, a fák törzsének kéregrepedéseiben, a talaj sekély részében vagy gyümölcsmaradványokban.

 

Kárkép

Az első nemzedék a hajtásvégek pusztulásáért felelős, a későbbiek a gyümölcskocsány melletti részen fúrják be magukat a gyümölcsbe, itt mézgafolyás is megfigyelhető, alatta a mag környékére húzódó járattal.

 

Védekezés/Megelőzés

Mechanikai védekezéssel, a hervadt hajtások levágásával és a téli fatisztogatással, lemosó permetezéssel előzhetjük meg a tömeges elszaporodását. Vegyszeres védekezésnél az első nemzedék ellen májustól érdemes védekezni.

Fokozhatjuk a permetezőszer tapadását és hatását, ha keverünk a permetlébe Eco-Filmet!

 

Kép forrása: Agrofórum

Kultúra:

Kajszibarack

Megoldás bio kertészek részére:

Megoldások kiskerti felhasználóknak:

Kerti kalendárium

Októberi teendők kisketünkben

Hidegebbre fordunak a napok, igyekezzünk elvégezni az utolsó tennivalókat is a fagyok beköszönte előtt.

Novemberi teendők kiskertünkben

Még gyönyörködhetünk virágoskertünk csodáiban: krizantém, díszkáposzta, örökzöldjeink. A folyamatos lombhullással akad egy kis dolgunk, az elhalt ágak levágása és levelek összetakarítása után a rezes lemosó permetezéssel is számolnunk kell. Ebben a hónapban odafigyelhetünk a karbantartási és tárolási munkálatokra.