Zöld vándorpoloska paradicsomon

Zöld vándorpoloska paradicsomon

Zöld vándorpoloska kárképe

Afrikai eredetű kártevő, hazánkban a 2000-es évek óta terjeszkedik, komoly kártételére elsősorban Budapest és a Balaton környékén számíthatunk. Évente két nemzedéke fejlődik, minden lárvastádium és a kifejlett egyed szipókájával növényi nedveket szívogat. Szélsőségesen polifág faj, többszáz tápnövénye ismert. Csemegekukoricán a szívogatás hatására a cső torzul, a szívogatott kukoricaszemeken jellegzetes, csillag alakú rajzolat figyelhető meg, a károsított szemek összeesnek, a cukortartalom csökken. A károsított csöveken másodlagos károsítók, például fuzáriumos fertőzés is felléphet

Zöld vándorpoloska elleni védekezés

Vegyszeres védekezés az imágók betelepülésének vagy a nimfák tömeges kelésének idején kontakt vagy felszívódó rovarölőszerekkel lehetséges. Mivel a zöld vándorpoloska nimfái kevésbé mozgékonyak, ezért a kártétel általában már egy védekezéssel megelőzhető. Fontos a kertünk mezsgyéjének rendben tartása, mivel a poloskák gyakran a kertünket övező gyomos-cserjés, gondozatlan területekről települnek át növényeinkre.
 

zöld vándorpoloska zöldbabon

Kultúra:

Paradicsom

Megoldás bio kertészek részére:

Megoldások kiskerti felhasználóknak:

Kerti kalendárium

Augusztusi teendők kiskertünkben

A nyár talán legmelegebb napjai következnek, amikor is folytatódhat a betakarítás, majd a befőzés vagy fagyasztás, a raktározás télre.

Szeptemberi teendők kiskertünkben

Az ősz első hónapjában még élvezhetjük az utolsó napsugarakat, nagy sétákat tehetünk a sárguló lombú parkokban, és csodálhatjuk kertünkben még nyíló virágokat is.