Ázsiai márványospoloska

Ázsiai márványospoloska

A kelet-ázsiai eredetű, hazánkban a 2010-es évek óta inváziós fajként terjeszkedő ázsiai márványospoloska nimfái és kifejlett egyedei előszeretettel szívogatnak a csemegekukorica fejlődő csövein. A szívogatás hatására a cső torzul, a szívogatott kukoricaszemeken jellegzetes, csillag alakú rajzolat figyelhető meg, a károsított szemek összeesnek, a cukortartalom csökken. A károsított csöveken másodlagos károsítók, például fuzáriumos fertőzés is felléphet. Hazánkban évente két nemzedéke fejlődik, a kifejlett imágó telel. Tojáscsomóit közvetlenül a tápnövényre rakja, a kelő nimfák a peteburok elfogyasztását követően azonnal szívogatnak. 

Védekezés/Megelőzés
Megegyezik a zöld vándorpoloskánál leírtakkal, azzal a különbséggel, hogy mivel az ázsiai márványospoloska aktívan keresi a tápnövényeit, a nemzedékenkénti egy védekezés általában nem elegendő a kártétel visszaszorítására, továbbá fokozott figyelmet kell fordítanunk a környező területek gyommentesen tartására, rendezettségére is!
 

Kultúra:

Csemegekukorica

Megoldások kiskerti felhasználóknak:

Kerti kalendárium

Februári teendők kiskertünkben

Igazán különleges látványt nyújt az ebben az időszakban virágzó varázsmogyoró, de kedvező időjárás esetén a kora tavaszi hagymások virágaiban is gyönyörködhetünk.

Márciusi teendők kiskertünkben

A tavasz első hónapjában érdemes előkészítenünk zöldségeskertünk talaját, amelybe a hónap végén a korai zöldségeket vethetjük el.