Csipkéző barkók

Csipkéző barkók

A borsót az ormányos bogarak közül például a sávos csipkézőbarkó és a borsó-csipkézőbarkó támadja meg. A kifejlett bogarak 3-5 mm nagyságúak, sötét, szürkés barna színűek, pikkelyszőrök borítják testét. A kárt az imágók és a lárvák okozzák. A bogarak telelnek át. A telelésből előjött imágók érési táplálkozást követően lerakják a tojásokat vagy a növények tövére a talajba. A kezdeti lárvastádiumban a talajba húzódnak és ott táplálkoznak a hajszálgyökerekkel. Évente egy nemzedéke fejlődik. Kedvelik a hűvös, száraz időjárást, ilyenkor jelentősen felszaporodhatnak.

 

Kárkép

A bogarak a leveleket karéjozzák, csipkézik, kedvező viszonyok közt tarrágást végezhetnek.

 

Védekezés/Megelőzés

Megelőzésként biztosítsuk a növények gyors fejlődését. Vegyszeresen akkor védekezzünk ha a bogarak száma négyzetméterenként meghaladja a 10 darabot.

Fokozhatjuk a permetezőszer tapadását és hatását, ha keverünk a permetlébe Eco-Filmet!

 

 

Kultúra:

Borsó, Zöldbab

Megoldás bio kertészek részére:

Megoldások kiskerti felhasználóknak:

Kerti kalendárium

Októberi teendők kisketünkben

Hidegebbre fordunak a napok, igyekezzünk elvégezni az utolsó tennivalókat is a fagyok beköszönte előtt.

Novemberi teendők kiskertünkben

Még gyönyörködhetünk virágoskertünk csodáiban: krizantém, díszkáposzta, örökzöldjeink. A folyamatos lombhullással akad egy kis dolgunk, az elhalt ágak levágása és levelek összetakarítása után a rezes lemosó permetezéssel is számolnunk kell. Ebben a hónapban odafigyelhetünk a karbantartási és tárolási munkálatokra.