Csipkéző barkók

Csipkéző barkók

A borsót az ormányos bogarak közül például a sávos csipkézőbarkó és a borsó-csipkézőbarkó támadja meg. A kifejlett bogarak 3-5 mm nagyságúak, sötét, szürkés barna színűek, pikkelyszőrök borítják testét. A kárt az imágók és a lárvák okozzák. A bogarak telelnek át. A telelésből előjött imágók érési táplálkozást követően lerakják a tojásokat vagy a növények tövére a talajba. A kezdeti lárvastádiumban a talajba húzódnak és ott táplálkoznak a hajszálgyökerekkel. Évente egy nemzedéke fejlődik. Kedvelik a hűvös, száraz időjárást, ilyenkor jelentősen felszaporodhatnak.

 

Kárkép

A bogarak a leveleket karéjozzák, csipkézik, kedvező viszonyok közt tarrágást végezhetnek.

 

Védekezés/Megelőzés

Megelőzésként biztosítsuk a növények gyors fejlődését. Vegyszeresen akkor védekezzünk ha a bogarak száma négyzetméterenként meghaladja a 10 darabot.

Fokozhatjuk a permetezőszer tapadását és hatását, ha keverünk a permetlébe Eco-Filmet!

 

 

Kultúra:

Borsó, Zöldbab

Megoldás bio kertészek részére:

Megoldások kiskerti felhasználóknak:

Kerti kalendárium

Augusztusi teendők kiskertünkben

A nyár talán legmelegebb napjai következnek, amikor is folytatódhat a betakarítás, majd a befőzés vagy fagyasztás, a raktározás télre.

Szeptemberi teendők kiskertünkben

Az ősz első hónapjában még élvezhetjük az utolsó napsugarakat, nagy sétákat tehetünk a sárguló lombú parkokban, és csodálhatjuk kertünkben még nyíló virágokat is.