Keleti gyümölcsmoly

Keleti gyümölcsmoly

Szinte az összes gyümölcs kultúrát megtámadhatja, leggyakrabban azonban csonthéjasokban és almatermésűekban károsít. Hazánkban akár 4 nemzedéke is lehetA keleti gyümölcsmoly egy 5-7 mm hosszú lepke. Elülső szárnya barnásfekete, sárgás széllel. Hátulsó szárnyai barnák.  A hernyó 10-12 mm nagyságú, feje sárgásbarna, teste fehér, háta enyhén rózsaszínes. Szaporodásának kedvez a meleg, száraz idő. Hernyó alakban telel, a fák törzsének kéregrepedéseiben, a talaj sekély részében vagy gyümölcsmaradványokban.

 

Kárkép

Az első nemzedék a hajtásvégek pusztulásáért felelős, a későbbiek a gyümölcskocsány melletti részen fúrják be magukat a gyümölcsbe, itt mézgafolyás is megfigyelhető, alatta a mag környékére húzódó járattal.

 

Védekezés/Megelőzés

Mechanikai védekezéssel, a hervadt hajtások levágásával és a téli fatisztogatással, lemosó permetezéssel előzhetjük meg a tömeges elszaporodását. Vegyszeres védekezésnél az első nemzedék ellen májustól érdemes védekezni. Fokozhatjuk a permetezőszer tapadását és hatását, ha keverünk a permetlébe Eco-Filmet!

 

 

(Kép forrása: Agrofórum)

 

Kultúra:

Őszibarack

Megoldás bio kertészek részére:

Megoldások kiskerti felhasználóknak:

Kerti kalendárium

Augusztusi teendők kiskertünkben

A nyár talán legmelegebb napjai következnek, amikor is folytatódhat a betakarítás, majd a befőzés vagy fagyasztás, a raktározás télre.

Szeptemberi teendők kiskertünkben

Az ősz első hónapjában még élvezhetjük az utolsó napsugarakat, nagy sétákat tehetünk a sárguló lombú parkokban, és csodálhatjuk kertünkben még nyíló virágokat is.