Almamoly

Almamoly

Az almamoly egy 9-12 mm lepke. Szárnyai szürkés-barnák, harántcsíkoltak és tetőszerűen helyezkednek el. A kifejlett hernyók 15-16 mm hosszúak, vöröses színűek. A legjelentősebb almakártevő, de az összes almástermésűben és a dióban is előfordul. Hazánkban évente általában 2 nemzedéke fejlődhet ki április-májusban és júliusban. A hernyók kelése a rajzás kezdete után három héttel kezdődik. 

Almamoly kártétele dióban

A dión az almamoly 2. nemzedékének hernyója okozza a kártételt. A vékonyabb héjjal rendelkező fajták esetében azok csonthéján keresztül is képes bejutni, viszont leggyakrabban azok alapi nyílásán keresztül hatol be a termésbe. Károsításának hatására a burok feketedése és csonthéjra száradása is bekövetkezik. Jelenlétét gyakran észrevenni a termések feltörésekor is, hiszen azok kijutni már nem tudnak, a dió belsejében el is pusztulnak. 

 

Almamoly elleni védekezés

Az eredményes védekezés alapja a rajzás nyomkövetése szexferomon csapdák használatával. A védekezést az 5 db lepke/hét, vagy e feletti szám esetében kell elvégezni.
 

Kultúra:

Dió

Megoldások kiskerti felhasználóknak:

Kerti kalendárium

Decemberi teendők kiskertünkben

Az őszi időszak végén, a lombozat lehullásával a gyümölcsfák téli mélynyugalomba vonulnak, azonban bőven vannak ekkor is olyan ápolási munkák, amelyek elvégzéséről gondoskodnunk kell. 

Januári teendők kiskertünkben

Még mindig tart a tél, így folytatódhatnak a téli tennivalók a kertben, de az is hasznos, ha egy bögre forró csoki mellett, akár a kandalló előtt gondoljuk át a jövő évi terveinket.