Aknázólegyek

Aknázólegyek

Az aknázólegyek apró, 0,9-4 mm nagyságú legyek. Szárnyaik átlátszóak. A lárvák hengeresek, élő növényekben fejlődnek. A fűszernövényeken leggyakrabban megjelenő faj a gerbera aknázólégy, de más fajok is károsíthatják a fűszernövényeinket. Melegigényes kártevő, ezért hazai körülmények között elsősorban csak a növényházakban okoz károkat. Szabadföldi körülmények között nem telel át.

 

Kárkép

Levélkártevő, ami azt jelenti, hogy a lárva a leveleken 1–2 mm széles, fehér, kanyargós lárvajáratokat, aknákat készít. Súlyos kártétel esetén az aknák az egész levélfelületet beboríthatják, és a levél elszáradhat.

 

Védekezés/Megelőzés

A vegyszeres védekezés elsősorban az imágók és a lárvák ellen eredményes, ezért a védekezést az imágók tömeges megjelenésekor kell elkezdeni és az imágók rajzása alatt mindvégig folytatni. 

Fokozhatjuk a permetezőszer tapadását és hatását, ha keverünk a permetlébe Eco-Filmet!

 

Kultúra:

Dísznövények, Fűszernövények, Díszfák

Megoldás bio kertészek részére:

Megoldások kiskerti felhasználóknak:

Kerti kalendárium

Augusztusi teendők kiskertünkben

A nyár talán legmelegebb napjai következnek, amikor is folytatódhat a betakarítás, majd a befőzés vagy fagyasztás, a raktározás télre.

Szeptemberi teendők kiskertünkben

Az ősz első hónapjában még élvezhetjük az utolsó napsugarakat, nagy sétákat tehetünk a sárguló lombú parkokban, és csodálhatjuk kertünkben még nyíló virágokat is.