Levéltetvek

Levéltetvek

öbb fajuk is ismert, vannak köztük egy tápnövényű fajok mint például csak az őszibarackon előforduló fekete őszibarack-levéltetű és vannak többtápnövényű fajok mint például a szilván is előforduló hamvas szilva-levéltetű, a hamvas őszibarack-levéltetű, ami a szilvát és az őszibarackot is megtámadhatja vagy akár a több száz tápnövényt károsító zöld őszibarack-levéltetű. A levéltetvek több, mint 150 vírust terjesztenek, az egyik legveszedelmesebb, általában több tápnövényű kártevők. A tojások a fakéreg repedéseiben, a fák rügyein, növényi részeken vagy egyéb rejtekhelyeken telelnek, majd márciusban kelnek ki a lárvák. Évente több, akár tíz nemzedékük is fejlődik hazánkban.

 

Kárkép

A levéltetvek a növények leveleit szívogatják, amivel gyengítik, torzítják azokat. Kártételüket fokozza, hogy mézharmatot ürítenek, amin megtelepszik a korompenész, ezzel is csökken az asszimiláló felület. A legnagyobb veszélyt a vírusok terjesztése okozza. Egyes fajták károsítása nyomán nemcsak torzul a levél, hanem a színe is változik (levélpirosító ribiszke levéltetű, levélpirosító almalevéltetű).

 

Védekezés/Megelőzés

A kis kolóniák megjelenésekor érdemes vegyszeresen védekezni, megelőzve ezzel a tömeges elszaporodásukat. Az egész vegetációs időszakban szükséges az ellenük való védekezés. A lemosó permetezések és a téli fatisztogatási munkálatok csökkentik a kikelő állományt.

Fokozhatjuk a permetezőszer tapadását és hatását, ha keverünk a permetlébe Eco-Filmet!

 

A forrása: Agrofórum

Kultúra:

Szilva

Megoldás bio kertészek részére:

Megoldások kiskerti felhasználóknak:

Kerti kalendárium

Októberi teendők kisketünkben

Hidegebbre fordunak a napok, igyekezzünk elvégezni az utolsó tennivalókat is a fagyok beköszönte előtt.

Novemberi teendők kiskertünkben

Még gyönyörködhetünk virágoskertünk csodáiban: krizantém, díszkáposzta, örökzöldjeink. A folyamatos lombhullással akad egy kis dolgunk, az elhalt ágak levágása és levelek összetakarítása után a rezes lemosó permetezéssel is számolnunk kell. Ebben a hónapban odafigyelhetünk a karbantartási és tárolási munkálatokra.