Selyemfényű puszpángmoly (Cydalima perspectalis)

Selyemfényű puszpángmoly (Cydalima perspectalis)

A legtöbb puszpángtulajdonos számára ismert és hírhedt fajról van szó, amely legalább 10 éve jelen van már hazánkban óriási pusztítást okozva az puszpáng fajok körében. Egy évben 2 nemzedéke is kifejlődhet, a levelek között telel fiatal lárvaként. 

Gazdanövénykör-> Buxus fajok, változatai és fajtái

Tünetek: első nemzedéke május-júniusban rajzik, a kelő lárvák TARRÁGÁST okozhatnak. Jellegzetes szövedéket képeznek a növények levelei között, ennek védelmében táplálkoznak. A bebábozódás után kikel a második nemzedék. A második nemzedék lárvái szintén a levelek között, gubóban képes áttelelni. A lárva zöld színű, fekete csíkokkal, míg az imágó barna szegélyű, középen fehér színű.
Védekezés: előrejelzésük fény-, és szexferomoncsapdával is történhet, de mi magunk is megkereshetjük a bábokat a levelek között (ám ehhez gyakorlott szem szükséges). Ha korán elcsípjük a „tettest”, a fertőzött részek gyors eltávolításával még elejét vehetjük a tarrágásnak. Amennyiben már nagyobb felületen vannak jelen és a metszés nem megoldás, kémiai növényvédelmet is bevethetünk. Ekkor azonban nagyon fontos, hogy tapadásfokozót is adagoljunk a rovarölőszer mellé, ugyanis a növény viaszos levele „nehéz eset” tapadás szempontjából. A kezelés időzítése itt is kardinális kérdés, az előző évi áttelelő egyedeket már márciusban gyéríti szükséges. A nyári kezelést pedig a berepülő egyedek ellen végezzük el, így kordában tarthatjuk károkozásukat.

Kultúra:

Örökzöldek

Megoldás bio kertészek részére:

Megoldások kiskerti felhasználóknak:

Kerti kalendárium

Januári teendők kiskertünkben

Még mindig tart a tél, így folytatódhatnak a téli tennivalók a kertben, de az is hasznos, ha egy bögre forró csoki mellett, akár a kandalló előtt gondoljuk át a jövő évi terveinket.

Februári teendők kiskertünkben

Igazán különleges látványt nyújt az ebben az időszakban virágzó varázsmogyoró, de kedvező időjárás esetén a kora tavaszi hagymások virágaiban is gyönyörködhetünk.