Barackmoly

Barackmoly

A legjelentősebb kártevő. Az 5-7 mm-es molylepke szürke szárnyát hosszanti fekete csíkok mintázzák. A szárny fesztávolsága 11–14 mm. A hernyó 8-10 mm-es vöröses-barna. Hazánkban több nemzedéke is fejlődik. A lepkék május-június, július-augusztus és augusztus végével rajzanak. Lárva alakban a kéregrepedésekben, rügyek belsejében telel.

 

Kárkép

Tavasszal a rügyeket üregesíti, majd a hajtások belsejében rág és így a fiatal hajtások elhalnak, belsejükben hosszanti járat alakul ki. Az első nemzedék a hajtásvégek pusztulásáért, a többi a barack "kukacosságáért" felel. A károsított gyümölcs kocsány oldali részén mézgafolyás található, alatta a mag környékére húzódó járattal. Kártételével utat enged kórokozóknak is pl. monília.

 

Védekezés/Megelőzés

A téli faápolási munkálatokkal, illetve a lemosó permetezésekkel csökkenthetjük az áttelelő lárvák számát. A vegetációs időszakban rajzásmegfigyelésre alapozva, a kelő lárvák ellen védekezzünk.

Fokozhatjuk a permetezőszer tapadását és hatását, ha keverünk a permetlébe Eco-Filmet!

 

 

 

Kultúra:

Őszibarack

Megoldás bio kertészek részére:

Megoldások kiskerti felhasználóknak:

Kerti kalendárium

Augusztusi teendők kiskertünkben

A nyár talán legmelegebb napjai következnek, amikor is folytatódhat a betakarítás, majd a befőzés vagy fagyasztás, a raktározás télre.

Szeptemberi teendők kiskertünkben

Az ősz első hónapjában még élvezhetjük az utolsó napsugarakat, nagy sétákat tehetünk a sárguló lombú parkokban, és csodálhatjuk kertünkben még nyíló virágokat is.