Palánták kiültetése: hogyan készítsük fel talajunkat

Palánták kiültetése: hogyan készítsük fel talajunkat

Az utóbbi pár napban tapasztalt meleg időjárás miatt már sokan úgy gondolták, hogy érdemes lehet a palántákat beszerezni, kertjükbe elültetni. A szabadföldbe történő palántaültetéssel azonban még érdemes néhány hetet várni, hiszen az időjárás előrejelzések alapján még akár jó néhány hűvösebb éjszaka is előttünk áll, mely a növények fejlődése szempontjából még egyáltalán nem tekinthető kedvezőnek. A jó időt érdemes még tehát inkább előkészülettel tölteni, a talaj felkészítésével, illetve a növények helyének megtervezésével. 

Tavaszi talaj előkészítése

A gondos kertészek még a tél beállta előtt felásták, átforgatták kertjük talaját, melybe akár már a szerves trágyát, komposztot is kijuttatták. Az sem baj, ha ez a talajmunka a tavaszi időszakra maradt, viszont jobb, ha ezt minél hamarabb pótoljuk, és ügyelünk a nagyobb méretű talajrögök feldarabolására. A növények kiültetésére optimális talaj aprómorzsás szerkezetű, így a talaj átgereblyézett, valamint száraz időjárás esetében pedig előzetes beöntözésről is érdemes gondoskodnunk. A talaj tápanyagtartalmának növelésére tavasszal már csak teljesen érett szerves trágyát vagy komposztot használjunk, melyet a talajba sekélyen bedolgozunk. A növények számára szükséges tápanyag műtrágya formájában is adható, melyet szintén már az ültetéssel előtt ajánlatos bedolgozni a talajba, 10-15 cm-es mélységben. A műtrágyák közül jó választás lehet a Kiskertész Lubofos, mely nemcsak makro-, hanem mikroelemekkel is állatja majd fejlődő növényeinket. A talaj tápanyagokkal történő ellátása kiemelt szerepet kap a talaj előkészítése során, viszont ennek elmaradása esetében a növények kezdeti fejlődését mindenképp érdemes elősegíteni foszforban gazdag tápoldat kijuttatásával, melyre kiválóan alkalmas az Omex Ferti I. lombtrágyából készített 0,5-2 %-os oldata.  

 

Talajlakó kártevők

A kertünk talajában élő talajlakó kártevők, pajorok, drótférgek nagy károkat tudnak okozni nemcsak palántáink gyökerén táplálkozva, de a veteményesünkben is. Abban az esetben, ha az elmúlt években jelentős károkat tapasztaltunk, illetve a talajmunkák során több kártevővel is találkoztunk, érdemes még a zöldségnövények beültetése előtt talajfertőtlenítést alkalmaznunk. A cipermetrin hatóanyagú Picador 0,8 MG több zöldségkultúra vetésével, vagy ültetésével egy menetben, illetve már azt megelőzőn, talajba juttatással alkalmazható, 10 m2-re 12 g szer kijuttatásával. 

 

Ültetés utáni talajápolás

A növények talajba kerülése után sem szabad a talaj ápolásáról elfelejtkeznünk, hiszen ez a közeg szolgáltatja az egész vegetációs időszak során a növények számára elengedhetetlen tápanyagokat és vizet. A legtöbb esetben kapálással a gyomok irtása a célunk, viszont ezzel a folyamattal nemcsak a gyomoktól szabadulhatunk meg, hanem a talaj porhanyítását is elvégezzük. A talaj öntözésből adódó tömörödöttségét még a gyomok jelenléte nélkül is érdemes kapálással lazítani, hiszen csak így segíthető elő a gyökerek számára szükséges levegőzöttség. A kapálást általában csak sekélyen érdemes végezni, hiszen így a gyökerek sérülése is megakadályozható, illetve az is, hogy sok víz párologjon el a talajból.  

 

kiültetésre alkalmas paprika palánta

Kiültetésre alkalmas paprika palánta​​​​​
 

Kerti kalendárium

Júliusi teendők kiskertünkben

A nyári hónapokban gyönyörködhetünk az eddigi kemény munkánk eredményében, hiszen mind a virágoskertben, mind a balkonládákban hálásan virágoznak dísznövényeink.

Augusztusi teendők kiskertünkben

A nyár talán legmelegebb napjai következnek, amikor is folytatódhat a betakarítás, majd a befőzés vagy fagyasztás, a raktározás télre.