K1

k1

 

Széles hatásspektrumú, gyors hatású, kontakt rovarölő szer, kizárólag kiskerti felhasználásra.

 

Kukoricában (csemege, takarmány) a kukoricamoly és a bagolylepkék rajzását alapul véve a fiatal lárvák megjelenésekor célszerű kijuttatni a készítményt. A kártevő rajzását fénycsapda segítségével lehet nyomon követni. A kukoricabogár imágói elleni védekezés célja a bogarak tojásrakás előtti gyérítése, a jövő évi lárvakártétel mérséklése, valamint a bibeszálak lerágásának, ezáltal a hiányos termékenyülésnek az elkerülése. A védekezést a tömeges rajzás idejére, a bogarak tojásrakása előtti időre kell időzíteni. A bogarak rajzásdinamikájáról sárga ragadós csapdák segítségével. Ha a nővirágzás még nem haladta meg az 50 %-ot és egyidejűleg a zöld bibeszálak 1,5 cm-re történt visszarágása már észlelhető a táblában, célszerű haladéktalanul megkezdeni a védekezést. Mivel a készítmény nem hosszú hatástartamú, az imágórajzás erősségétől függően ismételt védekezés(ek)re lehet szükség, más hatásmechanizmusú készítményekkel. A permetlé dózisa: 6,3-7,5 g/10 l víz/250 m2.

Almatermésűekben (alma, körte, birs, naspolya) sodrómolyok ellen a védekezést hajtásvizsgálat alapján, az áttelelő lárvák károsításának kezdetén kell végrehajtani. Almamoly és aknázómolyok ellen szintén a rajzásmegfigyelésre alapozva, a tömeges lárvakelés idején kell elvégezni a védekezést. A levéltetvek ellen a kezelést a kártevők megjelenésekor, a kis kolóniák kialakulása előtt kell elvégezni. A dózis almatermésűek esetében: 2-3 g/10 l víz/100 m2.

Őszibarackban, a tavaszi permetezést a barackmoly áttelelő lárvái ellen a vessző- és rügyvizsgálatok alapján kell végrehajtani. A gyümölcsmolyok (keleti gyümölcsmoly, barackmoly, szilvamoly) és levéltetvek ellen rajzásmegfigyelés alapján, a fiatal, kelő lárvákkal szemben kell védekezni 2-3 g/10 l víz/100 m2 dózisú permetlével.

Cseresznyében és meggyben a cseresznyelégy ellen a védekezést sárgalapos rajzásmegfigyelés alapján, az imágók megjelenésekor szükséges végrehajtani. A levéltetvek ellen a védekezést a kártevők megjelenésekor, a kis kolóniák kialakulása előtt kell elkezdeni. Mindkét kártevő ellen  2-3 g/10 l víz permetlé koncentrációval dolgozzunk 100 m2-en.

Szőlőbenszőlőmolyok és szőlőkabóca ellen a védekezéseket szexferomon-csapdás megfigyelés alapján, a tömeges lárvakelés idején kell elvégezni. A permetlé dózisa: 1,5-2,5 g / 10 l víz/100 m2.

Fekete bodzában amerikai fehér szövőlepke ellen a permetezést a fiatal lárvák ellen kell időzíteni. Addig kell a permetezést végrehajtani,  amíg a hernyók a hernyófészekben vannak, s nem széledtek szét a lombozaton. Sodrómolyok ellen a tavaszi permetezést hajtásvizsgálat alapján, az áttelelő lárvák ellen kell végrehajtani. Levéltetvek ellen a védekezést azok megjelenését követően, a telepek kialakulása előtt célszerű elvégezni. Minden esetben 3 g /10 l/100 m2 víz permetlé koncentrációt használjunk.

Káposztafélékben (fejes káposzta, kelkáposzta, fodros kel, kínai kel, bimbós kel, brokkoli, karfiol, karalábé), valamint hajtatott és szabadföldi paprikában, paradicsomban és uborkában a bagolylepkék hernyói ellen a rajzásmegfigyelés alapján, az fiatal fejlődési stádiumú lárvák ellen kell védekezni. A levéltetvek ellen a permetezést a tömeges felszaporodás előtt, az élelmezés-egészségügyi várakozási idők figyelembe vételével szükséges végrehajtani. Káposztában a permetléhez tapadásfokozó szer hozzáadása indokolt. 4-8 g/10 l víz/200 m2 permetlé arányt alkalmazzunk.

Paradicsomban üvegházi molytetű ellen a kezelést az első kis kolóniák kialakulása előtt célszerű elkezdeni. A készítmény elsődlegesen a fiatal lárvák ellen hatásos. A védekezést az imágókra és a fiatal lárvákra irányozva célszerű elvégezni. Dózis: 4-8g/10 l víz/200 m2. A szükséges további kezeléseket más hatásmechanizmusú készítményekkel kell végezni!

Borsóban a levéltetvek elleni védekezést a kártevők megjelenésekor, a telepek kialakulása előtt kell megkezdeni. Az egyedek betelepedése és felszaporodása sárgatálas megfigyeléssel és növényvizsgálattal követhető nyomon. A megfelelő tapadás érdekében a kijuttatás során nedvesítő szer használata szükséges. Dózis: 3-4 g/10 l víz/200 m2.

Burgonyában a levéltetvek elleni védekezést a kártevők megjelenésekor, a telepek kialakulása előtt kell megkezdeni. Az egyedek betelepedése és felszaporodása sárgatálas megfigyeléssel és növényvizsgálattal követhető nyomon. 3-4 g/10 l víz/200 m2 permetlé arányt vegyünk alapul permetlékészítéskor.

Virágzó kultúrákban vagy mézharmat és virágzó gyomnövények jelenléte esetén, illetve ha a területet bármely okból a méhek látogatják, kizárólag méhkímélő technológiával juttatható ki. Ilyenkor a védekezés csak a méhek repülési időszakának befejezését követően, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával kezdhető meg. A kezelést 23 óráig be kell fejezni, illetve 23 órától a következő nap alkonyatáig szüneteltetni kell.

 

Hatóanyag: 50 g/kg lambda-cihalotrin 

 

Formuláció: emulzióképző granulátum (EG)

 

Kiszerelés: 3 g

 

Forgalmazási kategória: III.

A III. forgalmi kategóriába sorolt növényvédő szer vásárlása és saját célú felhasználása szakképesítéshez, engedélyhez nem kötött. (43/2010 (IV.23) FVM rendelet)

 

 

 

Használat előtt feltétlenül olvassa el a termék címkéjét is!

Kerti kalendárium

Júniusi teendők kiskertünkben

Ez a hónap még elég tennivalót tartogat a konyha- díszkert valamint balkonkertben tevékenykedő kiskertészeknek. Vegyük sorra a feladatokat:

Júliusi teendők kiskertünkben

A nyári hónapokban gyönyörködhetünk az eddigi kemény munkánk eredményében, hiszen mind a virágoskertben, mind a balkonládákban hálásan virágoznak dísznövényeink.