Kukoricamoly

Kukoricamoly

A kukoricamoly egy Amerikából behurcolt kártevő, Magyarországon évente 1-2 nemzedéke fejlődik ki. Az első nemzedék májustól, míg a második július végétől károsít. Szaporodásának kedvez a meleg, párás időjárás. A hernyók a kukorica szárában telelnek.

A kukoricamolylepke okozta károk és problémák. Mire figyeljünk oda? Mik a tünetek?

Kukoricamoly

 

Kárkép

A kikelő lárvák kezdetben a leveleket hámozgatják, majd befúrják magukat a növény szárába, ahol járatokat készítenek. Kártételük következtében a növény tápanyagellátása akadozhat, a sok járat a kukorica szártöréséhez vezethet, és az okozott sérülések nyomán utat adnak a kórokozók megtelepedésének. Gyarkan előfordul, hogy a csövet is károsítják. A kukoricamoly által megtámadott növények szárain, a levelek tövében apró lyukakat és rágcsálékot figyelhetünk meg.

 

Védekezés/Megelőzés

Betakarítást követően a növényi maradványokat távolítsuk el vagy mélyen forgassuk a talajba. Rajzását figyelve, a kikelő lárvák ellen vegyszeresen védekezzünk.

Fokozhatjuk a permetezőszer tapadását és hatását, ha keverünk a permetlébe Eco-Filmet!

 

A fő kép forrása: Agrofórum

 

Kultúra:

Csemegekukorica

Megoldás bio kertészek részére:

Megoldások kiskerti felhasználóknak:

Kerti kalendárium

Októberi teendők kisketünkben

Hidegebbre fordunak a napok, igyekezzünk elvégezni az utolsó tennivalókat is a fagyok beköszönte előtt.

Novemberi teendők kiskertünkben

Még gyönyörködhetünk virágoskertünk csodáiban: krizantém, díszkáposzta, örökzöldjeink. A folyamatos lombhullással akad egy kis dolgunk, az elhalt ágak levágása és levelek összetakarítása után a rezes lemosó permetezéssel is számolnunk kell. Ebben a hónapban odafigyelhetünk a karbantartási és tárolási munkálatokra.