Sodrómolyok

Sodrómolyok

A sodrómolyok szárnyai a barna árnyalataival, kereszt irányban csíkosak; zárt állapotban hátrafelé szélesedő háztető alakban állnak. Az imágó 5-12 mm nagyságú lepke, a lárva almazöld, 12-20 mm hernyó. Báb formában a lehullott növényi részekben telel át. Évente 2-3 nemzedékük fejlődik. A fontosabb sodrómolyok, amelyekkel találkozhatunk kiskertünkben: almailonca, kerti sodrómoly, ékes sodrómoly, ligeti sodrómoly.

 

Sodrómoly közelről: kárkép, valamint védekezési és megelőzési tippek.

Almailonca

(Kép forrása: commons.wikimedia.org, szerző: Simon Hinkley & Ken Walker Museum Victoria)

 

Kárkép

Tavasszal a hernyók a rügyeket, virágokat károsítják, később a vegetációs időszakban a leveleket hámozgatják és a gyümölcsök felszínét rágják. Tevékenységüket levél és levél vagy levél és gyümölcs közti szövedékcsomóban végzik. Kártételükkel utat engednek a kórokozók megtelepedésének.

 

Védekezés/Megelőzés

Az áttelelő hernyók számát megfelelő metszéssel, és a lehulott növényi részek eltávolításával gyéríthetjük. A rovarölő szeres kezelést az áttelelő lárvák kezdeti károsításakor kell elvégezni.

Fokozhatjuk a permetezőszer tapadását és hatását, ha keverünk a permetlébe Eco-Filmet!

 

A fő képen: Ékes sodrómoly, kép forrása: Agrofórum

 

Kultúra:

Alma

Megoldások kiskerti felhasználóknak:

Kerti kalendárium

Decemberi teendők kiskertünkben

Az őszi időszak végén, a lombozat lehullásával a gyümölcsfák téli mélynyugalomba vonulnak, azonban bőven vannak ekkor is olyan ápolási munkák, amelyek elvégzéséről gondoskodnunk kell. 

Januári teendők kiskertünkben

Még mindig tart a tél, így folytatódhatnak a téli tennivalók a kertben, de az is hasznos, ha egy bögre forró csoki mellett, akár a kandalló előtt gondoljuk át a jövő évi terveinket.