Almamoly

Almamoly

Az almamoly egy 9-12 mm lepke. Szárnyai szürkés-barnák, harántcsíkoltak és tetőszerűen helyezkednek el. A kifejlett hernyók 15-16 mm hosszúak, vöröses színűek.

A legjelentősebb almakártevő, de az összes almástermésűben és a dióban is előfordul, ettől lesz kukacos az gyümölcs. Hazánkban évente általában 2 nemzedéke fejlődhet ki, a következő időszakokban: április-május, július. A hernyók kelése a rajzás kezdete után három héttel kezdődik. 

Kárkép

Leggyakrabban a csészelevelek irányából furakodnak a gyümölcsbe a lárvák, amit egy-egy apró lyuk és ürülék nyomok jeleznek. A magházzal és a terméssel táplálkoznak, amitől a gyümölcs fejlődése leáll és le is hullhat a fáról. Az almamoly első nemzedékével fertőzött termések lehullnak, míg a második nemzedék fertőzése után a gyümölcsök már beérnek. A hernyók által okozott sérülések utat engednek más betegségek terjedésének, mint pl. a monília.

Védekezés/Megelőzés

A hernyó a kéregrepedésekben, esetleg a talajban, vagy fűcsomók közt telel, így gyéríthetjük az áttelelő egyedek számát, ha alapos kéregtisztogatást végzünk, illetve eltávolíthatjuk a lehullott leveleket, terméseket. Rovarölő szerrel rajzásmegfigyelésre alapozva, tömeges lárvakelés idején permetezzünk. Permetezésnél figyeljünk arra hogy a permetléből jusson a gyümölcsök felületére is.

Fokozhatjuk a permetezőszer tapadását és hatását, ha keverünk a permetlébe Eco-Filmet!

 

Kép forrása: commons.wikimedia.org

Kultúra:

Naspolya

Megoldás bio kertészek részére:

Megoldások kiskerti felhasználóknak:

Kerti kalendárium

Októberi teendők kisketünkben

Hidegebbre fordunak a napok, igyekezzünk elvégezni az utolsó tennivalókat is a fagyok beköszönte előtt.

Novemberi teendők kiskertünkben

Még gyönyörködhetünk virágoskertünk csodáiban: krizantém, díszkáposzta, örökzöldjeink. A folyamatos lombhullással akad egy kis dolgunk, az elhalt ágak levágása és levelek összetakarítása után a rezes lemosó permetezéssel is számolnunk kell. Ebben a hónapban odafigyelhetünk a karbantartási és tárolási munkálatokra.