Káposztaliszteske

Káposztaliszteske

Káposztaliszteske kártétele

A káposztaliszteske vagy kerti molytetű imágója az üvegházi molytetűénél (Trialeurodes vaporariorum) nagyobb testű rovar, szárnyai fehéresek, rajtuk négy halvány szürke folttal. Az imágók a tojásokat a káposztafélék leveleire körkörös alakban rakják le. A tojásokból frissen kikelt első stádiumú nimfa még aktívan mozog, majd a második stádiumtól kezdődően helytülő életmódot folytat: egy viaszbölcső védelmében szívogat a levelek színi vagy fonáki oldalán. A kifejlett egyed egy T alalakú röpnyíláson hagyja el a viaszbölcsőt, és párosodást követően lerakja a tojásokat. Évente több nemzedéke is kifejlődik, a kifejlett alak telel. A kártevő tápnövényköre az összes káposztafélét (fejes- és kelkáposzta, bimbóskel, karalábé, karfiol és brokkoli) lefedi, beleértve egyes gyomfajokat (például pásztortáska) is. A károsított növényeken nagy számban felszaporodik, gyakran szinte a teljes levélfelületet viaszbölcsők borítják, ennek ellenére kártételének súlyossága elmarad a növényházi molytetű által okozott kártételtől. A súlyosan károsított növények kondíciója romlik, lombleveleik idő előtt öregednek és lehullanak, eseti jelleggel a kibocsájtott mézharmaton korompenész bevonat is megjelenik. 

 

Védekezés káposztaliszteske ellen

A kártevő betelepülését könnyedén ellenőrizhetjük: a növények óvatos megrázásának hatására az apró imágók nagy tömegben, gyakran felhőkben reppennek fel a levelek fonáki oldaláról. A molytetvek elleni hatékony védekezést nehezíti, hogy a viaszbölcső védelmében szívogató nimfa nehezen hozzáférhető a rovarölőszer-hatóanyagok számára, a kontakt és legtöbb esetben a szisztémikus szerek is csak a repülő imágók ellen hatásosak. Mivel a káposztaliszteske nemzedékei összefolynak, azaz a növényvédőszerekre érzékeny, és a védett alakok is egy időben találhatók meg a növényállományban, így a kémiai védekezést több alkalommal is meg kell ismételni a megfelelő hatékonyság elérésének érdekében. A káposztafélék viaszos lombfelszíne miatt a permetszerhez adjuk Eco-Film tapadásfokozó anyagot. Az üvegházi molytetű ellen alkalmazott természetes ellenségek (Encarsia formosa, Eretmocerus eremicus) a káposztaliszteskét nem képesek parazitálni, így ez ellen a kártevő ellen nem nyújtanak védelmet. Ökológiai szemléletű kertészeknek a könnyű nyári olajokkal, vagy káliszappannal végzett állománypermetezést javasoljuk.
 

Kultúra:

Bimbóskel, Káposzta, Brokkoli, Karfiol, Kelkáposzta, Karalábé

Megoldás bio kertészek részére:

Megoldások kiskerti felhasználóknak:

Kerti kalendárium

Januári teendők kiskertünkben

Még mindig tart a tél, így folytatódhatnak a téli tennivalók a kertben, de az is hasznos, ha egy bögre forró csoki mellett, akár a kandalló előtt gondoljuk át a jövő évi terveinket.

Februári teendők kiskertünkben

Igazán különleges látványt nyújt az ebben az időszakban virágzó varázsmogyoró, de kedvező időjárás esetén a kora tavaszi hagymások virágaiban is gyönyörködhetünk.