Cuproxat FW

cuproxat-fw

Folyékony gombaölő szer, könnyebb oldódás, kíméletes hatóanyag

A Cuproxat FW alkalmazása

 

Almatermésűekben varasodás ellen rügypattanástól zöldbimbós állapotig az erős aszkospóra szóródáskor, megelőző jelleggel. A magasabb dózis az érzékenyebb fajtakörben szükséges. A nyári időszakban a késői fertőzések megelőzésére az alma viaszosodása és a hajtásnövekedés lezárulása után (kb. július eleje, közepe) a színeződésig. A perzselésre fogékonyabb fajtákban (pl. Golden Delicious) esetleg más kontakt hatóanyaggal kombináltan használjuk. A készítményt almatermésű kultúrákban tűzelhalásos betegség ellen lemosó permetezéssel rügyfakadástól a zöldbimbós állapot végéig javasolt kijuttatni. A kezeléseket a tavaszi időszakban 2-3 alkalommal, 7-10 naponkénti gyakorisággal, nagy lé-mennyiséggel történő kijuttatással célszerű megismételni. A vegetáció második felében a termés viaszosodásától kezdődően a baktérium elleni védekezések folytathatók, a rézérzékenység illetve a perzselődési veszély figyelembe vételével. 
Dózis: 40-50 ml /10 l víz 
Kezelések max száma: 6, kezelések között eltelt idő: 7 nap
Egészségügyi várakozási idő: 10 nap


Szőlőperonoszpóra ellen a készítményt virágzás előtt 35-40 ml/ 10 liter víz mennyiségben, virágzás után 40-45 ml/ 10 liter víz dózisban kell kijuttatni. A magasabb dózis a peronoszpórára érzékenyebb fajtákban és erős fertőzési veszély esetén indokolt. 
Dózis: 40-50 ml /10 l víz 
Kezelések max száma: 7, kezelések között eltelt idő: 7 nap
Egészségügyi várakozási idő: 21 nap

Zöldségfélékben: burgonyában, paprikában, paradicsomban, görögdinnyében, sárgadinnyében, uborkában, cukkíniben, zöldbabban, zöldborsóban, vöröshagymában baktériumos és gombás betegségek ellen a kezeléseket előrejelzésre alapozva preventíven szükséges elkezdeni és 7-10 naponként megismételni. Erős fertőzési nyomásnál a magasabb dózis alkalmazása javasolt. Burgonyában a kezeléseket fitoftórás (burgonyavész) betegség ellen preventív módon, a sorzáródástól kezdve célszerű megkezdeni. Hagymánál és borsónál a permetlé jó tapadásához nedvesítőszer hozzáadása javasolt. 
Dózis: 40-50 ml /10 l víz 
Kezelések max száma: 6, kezelések között eltelt idő: 7 nap
Egészségügyi várakozási idő: 14 nap
Vöröshagyma: 21 nap
Burgonya, paprika, paradicsom: 7 nap
Hüvelyesek és kabakosok egészségügyi várakozási ideje: 5 nap


Szilvában, meggyben, kajszibarackban, őszibarackban és cseresznyében baktériumos és gombás eredetű ágelhalás, levéllyukacsosodás, monília és levélfoltosság, levélfodrosodás ellen folyamatosan, a fertőzés alakulása szerint célszerű védekezni. A moníliás virágfertőzéssel szemben a fehérbimbós állapotban és a virágzás kezdetén végzett kezelések az eredményesek. 
Dózis: 40-50 ml /10 l víz 
Kezelések max száma: 6, kezelések között eltelt idő: 7 nap
Egészségügyi várakozási idő: 21 nap

Őszibarackban ágelhalás, tafrinás levélfodrosodás és levéllyukacsosodás ellen, kajsziban apiognomónia, ágelhalások és levéllyukacsosodás ellen a kezeléseket a rügypattanástól a pirosbimbós stádiumig 40-50 ml/10 liter víz l/ha dózisban, 7-10 naponként javasolt végrehajtani a fertőzési veszélyhelyzettől függően. Őszibarackban a készítmény sziromhullás utáni alkalmazása 20-25 ml/ 10 liter víz dózisban lehetséges. A baktériumos és gombás eredetű ágelhalások ellen lombhullástól további kezelések szükségesek. Sziromhullás utáni felhasználása esetén egyes fajtákon, vagy kedvezőtlen időjárási körülmények között fitotoxikus tünetek jelentkezhetnek. 
Kajsziban a pirosbimbós stádium után, az esetleges rézérzékenység miatt a további felhasználás tilos!

 

Cuproxat FW hatóanyaga:

350g/l réz

Kiszerelés:

 200 ml

Hatásmechanizmus:

 kontakt

Forgalmazási kategória: 

III.

Használat előtt feltétlenül olvassa el a termék címkéjét is!

Kerti kalendárium

Júliusi teendők kiskertünkben

A nyári hónapokban gyönyörködhetünk az eddigi kemény munkánk eredményében, hiszen mind a virágoskertben, mind a balkonládákban hálásan virágoznak dísznövényeink.

Augusztusi teendők kiskertünkben

A nyár talán legmelegebb napjai következnek, amikor is folytatódhat a betakarítás, majd a befőzés vagy fagyasztás, a raktározás télre.