Burgonyavész

Burgonyavész

A burgonyavész a burgonya termés legnagyobb veszteségét okozza. Jellemzően gyors lefolyású betegség.  A magas páratartalom, magas hőmérséklet és az eső kedvez a kórokozó megjelenésének és elterjedésének.

 

Kórkép

A levelek kanalasodnak, a fonákon pedig fehér penészgyep látható. A tünetek a száron és a levélnyélen is láthatóak, a levelek leszáradnak, és úgy csüngenek a száron. A gumó héján kissé besüppedő, szürkés foltok vannak, a hús barnán elkorhad.

A kissé hűvös, csapadékos időjárás kedvez a gombának. Gazdanövénye közé tartozik a paradicsom, ezért nem szabad egymás után és közelébe ültetni. A burgonyát ültessük szellős, napsütötte területre. A korai és kései fajtákat egymástól elkülönítve helyezzük el a kertben. A bakhátak töltögetése akadályozza a gumók fertőzését.

 

Védekezés/Megelőzés

Megelőzésként használjunk biztonságos forrásból származó szaporítóanyagot, távolítsuk el a növényi maradványokat, biztosítsunk megfelelő tápanyagellátást növényeinknek, alkalmazzunk megfelelő vetésváltást. A védekezést előrejelzésre alapozott gombaölő szeres permetezés jelenti. Az első permetezést a sorok záródására kell időzíteni az első tünetek megjelenése előtt, szükség esetén 2-3-szor ismételni 7-14 napos időközönként. A június közepén esedékes permetezés az alternáriás szárfoltosság ellen is véd.

Fokozhatjuk a permetezőszer tapadását és hatását, ha keverünk a permetlébe Eco-Filmet!

 

(Kép forrása: commons.wikimedia.org, szerző: Rasbak)

 

Kultúra:

Burgonya

Megoldások kiskerti felhasználóknak:

Kerti kalendárium

Decemberi teendők kiskertünkben

Az őszi időszak végén, a lombozat lehullásával a gyümölcsfák téli mélynyugalomba vonulnak, azonban bőven vannak ekkor is olyan ápolási munkák, amelyek elvégzéséről gondoskodnunk kell. 

Januári teendők kiskertünkben

Még mindig tart a tél, így folytatódhatnak a téli tennivalók a kertben, de az is hasznos, ha egy bögre forró csoki mellett, akár a kandalló előtt gondoljuk át a jövő évi terveinket.