Levéllyukacsosodás

Levéllyukacsosodás

Ez a gomba gyakorlatilag valamennyi csonthéjas gyümölcsöt megtámadhat. Ha a tavasz csapadékos, szinte biztos a fertőzés. Az őszibarackra különösen veszélyes, mivel a farész is erősen károsodhat, lyukas levelek megjelenésén kívül. A kórokozó a lehullott, fertőzött növényi részekben telel.

 

Kórkép

A leveleken 1-2 mm-es, kör alakú, barna foltok képződnek, melyek közepe idővel kivilágosodik, majd kihullik. A fiatal hajtásokon sötétbarna színű, piros udvarú foltok jelennek meg, közepükön mézgacseppel. Ha a vékony hajtásokat a foltok körülérik, akkor a fertőzés helye feletti rész elhal. A vastagabb ágakon rákos duzzanatok is kifejlődhetnek. A kórokozó megtámadhatja a a gyümölcsöt is, amelyen vörös foltok jelennek meg, melyek közepén fekete pöttyök vannak.

 

Védekezés/Megelőzés

A fertőzés kialakulását megfékezhetjük a beteg ágak lemetszésével, illetve megelőzhetjük alapos lemosó permetezéssel.

 

 

 

Kép forrása: Farmmix

 

 

Kultúra:

Kajszibarack

Megoldás bio kertészek részére:

Kerti kalendárium

Júniusi teendők kiskertünkben

Ez a hónap még elég tennivalót tartogat a konyha- díszkert valamint balkonkertben tevékenykedő kiskertészeknek. Vegyük sorra a feladatokat:

Júliusi teendők kiskertünkben

A nyári hónapokban gyönyörködhetünk az eddigi kemény munkánk eredményében, hiszen mind a virágoskertben, mind a balkonládákban hálásan virágoznak dísznövényeink.