Aszkohitás foltosság (ragya)

Aszkohitás foltosság (ragya)

A legjelentősebb borsó betegség. Több gomba is felelős a kialakulásáért, de a tünetek hasonlóak egymáshoz. A növény összes föld feletti részét megtámadhatja, a hüvelyeken a fegfeltűnöbb a megjelenése. A csapadékos, párás, meleg időjárás kedvez az elterjedésének.

 

Kórkép

A száron barna, ovális, besüppedő foltok jelennek meg. A hüvelyen is megjelennek a sötét, barna foltok, melyek egyes esetekben esetekben besüppednek, van amikor élesen körülhatárolt körvonaluk van. A magvakra is átterjed a betegség, amik ráncosak lesznek.

 

Védekezés/Megelőzés

A fertőzött növényi maradványokban telel a kórokozó, ezért növényi maradványokat távolítsuk el, alkalmazzunk helyes vetésváltást és ha már megjelent, vegyszerrel védekezzünk ellene. Megelőzhetjük a kialakulását akkor is, ha biztonságos szaporítóanyagot használunk. 

 

Kultúra:

Bab, Borsó

Megoldások kiskerti felhasználóknak:

Kerti kalendárium

Januári teendők kiskertünkben

Még mindig tart a tél, így folytatódhatnak a téli tennivalók a kertben, de az is hasznos, ha egy bögre forró csoki mellett, akár a kandalló előtt gondoljuk át a jövő évi terveinket.

Februári teendők kiskertünkben

Igazán különleges látványt nyújt az ebben az időszakban virágzó varázsmogyoró, de kedvező időjárás esetén a kora tavaszi hagymások virágaiban is gyönyörködhetünk.