Aszkohitás foltosság (ragya)

Aszkohitás foltosság (ragya)

A legjelentősebb borsó betegség. Több gomba is felelős a kialakulásáért, de a tünetek hasonlóak egymáshoz. A növény összes föld feletti részét megtámadhatja, a hüvelyeken a fegfeltűnöbb a megjelenése. A csapadékos, párás, meleg időjárás kedvez az elterjedésének.

 

Kórkép

A száron barna, ovális, besüppedő foltok jelennek meg. A hüvelyen is megjelennek a sötét, barna foltok, melyek egyes esetekben esetekben besüppednek, van amikor élesen körülhatárolt körvonaluk van. A magvakra is átterjed a betegség, amik ráncosak lesznek.

 

Védekezés/Megelőzés

A fertőzött növényi maradványokban telel a kórokozó, ezért növényi maradványokat távolítsuk el, alkalmazzunk helyes vetésváltást és ha már megjelent, vegyszerrel védekezzünk ellene. Megelőzhetjük a kialakulását akkor is, ha biztonságos szaporítóanyagot használunk. 

 

Kultúra:

Bab, Borsó

Megoldások kiskerti felhasználóknak:

Kerti kalendárium

Májusi teendők kiskertünkben

Ebben a szép tavaszi hónapban csodálatos látványt nyújthat felvirágoztatott kertünk, erkélyünk, de a tennivalóktól se feledkezzünk el.

Júniusi teendők kiskertünkben

Ez a hónap még elég tennivalót tartogat a konyha- díszkert valamint balkonkertben tevékenykedő kiskertészeknek. Vegyük sorra a feladatokat: