Tafrina

Tafrina

Kórkép

A levélen sárgás, vöröses foltok jelennek meg, amelyek megnagyobbodnak, ezért a levél deformálódik, fodros lesz. A levelek hátoldalán fehér bevonat képződik. A virágokat is megtámadja, amik deformálódnak, terméketlenné válnak. A megtámadott gyümölcsökön barnás, lilás dudorok, hólyagok jelentkeznek, amiktől a termés elrothad. A gomba számára kedvező időjárás esetén a tünetek fokozódnak. Súlyos fertőzés korai lombhullás okoz és az apróbb termések is lehullhatnak. A rügyfakadás utáni csapadékos, párás időjárás, köd, harmat kedvez a kialakulásának.

 

Védekezés/Megelőzés

A fertőzött hajtásokat vágjuk le és végezzük el a szükséges lemosó permetezéseket lombhullás után. Gyümölcsfáinknak. Rügyfakadás után azonban réztartalmú szerekkel nem szabad permetezni, mert egyes fajták érzékenyek rá. Rügypattanás előtti rezes-kenes lemosó permetezéssel kell a megelőző védekezést kezdeni, amire a kontakt hatású készítmények alkalmasak.

Fokozhatjuk a permetezőszer tapadását és hatását, ha keverünk a permetlébe Eco-Filmet!

 

Kép forrása: Agrofórum

 

Kultúra:

Őszibarack, Kajszibarack

Megoldások kiskerti felhasználóknak:

Kerti kalendárium

Júliusi teendők kiskertünkben

A nyári hónapokban gyönyörködhetünk az eddigi kemény munkánk eredményében, hiszen mind a virágoskertben, mind a balkonládákban hálásan virágoznak dísznövényeink.

Augusztusi teendők kiskertünkben

A nyár talán legmelegebb napjai következnek, amikor is folytatódhat a betakarítás, majd a befőzés vagy fagyasztás, a raktározás télre.