Paradicsom alternáriás betegség

Paradicsom alternáriás betegség

Kórkép

Az alternáriás levélfoltosság a levél a szár és a bogyó foltosságát idézi elő. A leveleken az erek által határolt, koncentrikus körökre emlékeztető foltokok jelennek meg, melyek sötét színűek, szélükön sárga sávval. A betegség súlyosbodásával foltok berepedeznek, majd összeolvadnak és a levél elszáradásához vezetnek. A száron is megjelenhetnek ezek a sötét színű, megnyút, besüppedő foltok. A termésen legtöbbször a kocsán körül, gyűrűs, sötét, barnás foltok jelennek meg, amik besüppednek és rothadnak. A csúcs felőli oldalon is indulhat a fertőzés. Csapadékos, párás idóben a foltokon fekete penészgyep jelenik meg.

Védekezés/Megelőzés

A vetőmag csávázása, a beteg növényi részek eltávolítása és a harmonikus tápanyagellátás, a helyes vetésváltás, és a vegyszeres védekezés segíthet a megelőzésben.

Fokozhatjuk a permetezőszer tapadását és hatását, ha keverünk a permetlébe Eco-Filmet!

 

 

 

 

 

 

Kép forrása: Agrofórum

 

Kultúra:

Paradicsom

Megoldások kiskerti felhasználóknak:

Kerti kalendárium

Júliusi teendők kiskertünkben

A nyári hónapokban gyönyörködhetünk az eddigi kemény munkánk eredményében, hiszen mind a virágoskertben, mind a balkonládákban hálásan virágoznak dísznövényeink.

Augusztusi teendők kiskertünkben

A nyár talán legmelegebb napjai következnek, amikor is folytatódhat a betakarítás, majd a befőzés vagy fagyasztás, a raktározás télre.