Szőlőperonoszpóra

Szőlőperonoszpóra

Csapadékos években a szőlő legveszélyesebb betegsége. A kórokozó az ősszel lehullott növényi részekben telel. Tavasszal, csapadékos időben megfertőzi az élő növényi részeket. Megtámadja a leveleket, a virágokat és a bogyókat is.

 

Kórkép

A levelek színén olajfolt szerű elszíneződések jelennek meg, fonákján fehér penészgyep alakul ki. Idővel a foltok mentén a levélrészek elhalnak, majd a levél elszárad és lehullik.  A virágzat megtámadott részei barnák lesznek, és megjelenik rajtuk a penészgyep is. A fertőzött bogyók a kocsány felől töppednek, lilás színük lesz.

 

Védekezés/Megelőzés

Mivel a fertőzött növényi maradványokban telel, így a lehullott leveleket és a beteg növényi maradványokat el kell távolítani a növények közeléből. A párás, csapadékos idő esetén a száradást elősegítendő tevékenységek, mint a gyomirtás, kötözés vagy a hajtásválogatás elengedhetetlen a megelőzés szempontjából. Az elvirágzást követő két permetezésen túl a továbbiakat az időjárásnak megfelelően kell időzíteni.

Fokozhatjuk a permetezőszer tapadását és hatását, ha keverünk a permetlébe Eco-Filmet!

 

Kép forrása: Agrofórum

Kultúra:

Szőlő

Megoldások kiskerti felhasználóknak:

Kerti kalendárium

Júliusi teendők kiskertünkben

A nyári hónapokban gyönyörködhetünk az eddigi kemény munkánk eredményében, hiszen mind a virágoskertben, mind a balkonládákban hálásan virágoznak dísznövényeink.

Augusztusi teendők kiskertünkben

A nyár talán legmelegebb napjai következnek, amikor is folytatódhat a betakarítás, majd a befőzés vagy fagyasztás, a raktározás télre.