Szilva levéllyukacsosodás

Szilva levéllyukacsosodás

Ez a gomba által okozott betegség gyakorlatilag valamennyi csonthéjas gyümölcsöt megtámadhatja. Ha a tavasz csapadékos, szinte biztos a fertőzés. Az őszibarackra különösen veszélyes, mivel a farész is erősen károsodhat, lyukas levelek megjelenésén kívül. A kórokozó a lehullott, fertőzött növényi részekben telel.

 

Kórkép

A szilva levéllyukacsosodás jelei: leveleken 1-2 mm-es, kör alakú, barna foltok képződnek, melyek közepe idővel kivilágosodik, majd kihullik. A fiatal hajtásokon sötétbarna színű, piros udvarú foltok jelennek meg, közepükön mézgacseppel. Ha a vékony hajtásokat a foltok körülérik, akkor a fertőzés helye feletti rész elhal. A vastagabb ágakon rákos duzzanatok is kifejlődhetnek. A kórokozó megtámadhatja a a gyümölcsöt is, amelyen vörös foltok jelennek meg, melyek közepén fekete pöttyök vannak.

 

Védekezés/Megelőzés

A fertőzés kialakulását megfékezhetjük a beteg ágak lemetszésével, megelőzhető alapos lemosó permetezéssel, illetve vírusmentes szaporítóanyag beszerzésevel.

Fokozhatjuk a permetezőszer tapadását és hatását, ha keverünk a permetlébe Eco-Filmet!

 

Kép forrása: wikipedia.org, Victoria Ixitixel

Kultúra:

Szilva

Megoldás bio kertészek részére:

Kerti kalendárium

Augusztusi teendők kiskertünkben

A nyár talán legmelegebb napjai következnek, amikor is folytatódhat a betakarítás, majd a befőzés vagy fagyasztás, a raktározás télre.

Szeptemberi teendők kiskertünkben

Az ősz első hónapjában még élvezhetjük az utolsó napsugarakat, nagy sétákat tehetünk a sárguló lombú parkokban, de virágoskertünk még nyíló virágjait is csodálhatjuk.