Mitől beteg az uborka?

Mitől beteg az uborka?

   Az uborka egy szuperzöldség! Miért is?   


Jótékony hatással van a bőrre, gyomorégésre, napégésre és számos más egészségügyi problémára. Magas víztartalma miatt kiváló méregtelenítő! Benne lévő vitaminok B és C felturbózzák az immunrendszerünket! Az uborka 4. leggyakrabban termesztett zöldség a világon! A gondos kertész kertjében feltétlenül megtaláljuk!

 

Termesztéstechnológiájára a következő jellemző

Komposztban gazdag, napos, szélvédett talajt kedvel. A szerves trágya mellett használjuk a Kiskertész alapműtrágyáit. A Kiskertész NPK 15-15-15 komplex műtrágyát 3-6 kg/100m2 dózisban. 
A Kiskertész MAS 27% nitrogéntartalmú műtrágyát 25-50 dkg/10m2. 
Palántázáskor Omex Ferti I. termék elősegíti az erőteljes gyökeresedést, és segít átvészelni az ültetéskori stresszhelyzetet! 
 

Ezek után felteszi a gondos kertész magának a következő kérdést: 

Mitől beteg az uborka?

Erre a kérdésre a válasz a következő:

 

 uborkaVírusbetegségek és az ellenük való védekezés!

Fajtaválasztás után a vírust terjesztő vektorok lehetnek az uborkán jelenlévő levéltetvek illetve tripszek, ezek ellen védekezzünk! Ajánlott termékek: K-1, Full 5CS, Spilan 20 SG.

 

Baktériumos betegségek

Mivel talajról is fertőzhet illetve növényről-növényre is terjedhet a betegség, ezért fontos a fajtaválasztás és a vektorok elleni védekezés! Maga a baktériumos betegségekkel szemben réztartalmú szerekkel védekezhetünk: Hydrostar és Meteor.

Vírusbetegség uborkán

Gombabetegségek

1.    Sok fejtörést okozhat a peronoszpóra⇒. A növényi maradványok elpusztítása segíthet a fertőzések csökkentésében. Kémiai védekezésnél három időpontot figyeljünk! Az első az intenzív növekedés. Felszívódó termékeket használjunk az uborka peronoszpóra megelőzés céljából, mint a Mister (dózisa: 10ml/10l víz). Második időpont a termőre fordulás. Szintén megelőzés céljából kell védekeznünk, amikor még nem látjuk jeleit a fertőzésnek. Már nem intenzív a növekedése a növénynek, ilyenkor jöhetnek az uborka peronoszpóra elleni szerek (kontakt): a réz tartalmú Hydrostar (30g/10l víz), Meteor (30g/10l víz). Ezek uborkánál rövid élelmiszer várakozási idővel rendelkeznek. A harmadik időpont pedig az, amikor már fertőzött az állományunk ilyenkor kombinált hatóanyagú termékeket keressünk, amelyek tartalmaznak kontakt és felszívódó hatóanyagot is.
2.    Könnyen felismerhető tüneteiről az uborkán a lisztharmat⇒! Az uborka lisztharmat ellen felszívódó szerekkel megelőző jelleggel védekezhetünk a leghatékonyabban. Erre ajánlott termék a Mister (10 ml/ 10 l víz). A betegség tovább terjedését mérsékelhetjük, ha a fertőzött növényi maradványokat eltávolítjuk!

Rovarkártevők (levéltetvek, tripszek, atkák, üvegházi molytetvek)

Sok gondot okozhatnak a kertészkedőknek. Amint az előzőekben említettük a rovaroknak kártételükön kívül fontos szerepük van a betegségek hordozásában is, mint vektorok. Ezért az ellenük való védekezés nagyon fontos. Szinte minden kertész találkozott már az apró fehér gyorsan szálló lisztecskével! Sárga lapos megfigyelés mellett a Spilan 20 SG (1,25g/10l víz) felszívódó készítményt ajánljuk, amely jól bevethető uborka levéltetű ellen is. Kontakt szereink közül válasszuk a Full 5 CS (8 ml/10l víz) illetve K-1 (4-8g/10l víz) termékeket mind uborka levéltetű mind bagolylepke lárvái ellen.

Végezetül minden uborkatermesztő kiskertész figyelmébe ajánljuk az Eco-Film (3 ml/10l víz) nevű tapadásfokozó anyagot, melyet minden permetezéskor, de főként kontakt szerek használatakor javasoljuk. Így hatékonyabbá tehetjük a védekezésünket és mivel jobb tapadást érünk el ott, ahol szükséges, ezért a környezetünket sem terheljük feleslegesen. 

 

UBORKA BETEGSÉGEI ÉS GONDOZÁSA ⇒

Kerti kalendárium

Augusztusi teendők kiskertünkben

A nyár talán legmelegebb napjai következnek, amikor is folytatódhat a betakarítás, majd a befőzés vagy fagyasztás, a raktározás télre.

Szeptemberi teendők kiskertünkben

Az ősz első hónapjában még élvezhetjük az utolsó napsugarakat, nagy sétákat tehetünk a sárguló lombú parkokban, és csodálhatjuk kertünkben még nyíló virágokat is.