Kerti károsítók telelőn: áttelelő képletek és megelőző növényvédelem

Kerti károsítók telelőn: áttelelő képletek és megelőző növényvédelem

Decemberben kertünk már téli álmát alussza: a fásszárú növények mélynyugalma még nem oldódott fel, így még nagyon jó a fagytűrő képességük, a hagymás dísznövények a talajban meggyökeresedve várják az első tavaszi felmelegedést és a zöldségeskertből is lassan betároljuk a hidegtűrő bimbóskel és póréhagyma utolsó terméseit.

Ebben az időszakban a növényeinken károsító kórokozók és kártevők is nyugalmukat töltik: a legtöbb esetben rejtetten telelnek a kéregrepedésekben, rügyekben, a talajban vagy a lehullott növényi maradványokban. Van azonban néhány olyan károsító, melynek áttelelő képletei ebben az időszakban is megfigyelhetők a fásszárú kerti növényeken, így már ebben a nyugalmi időszakban felvehetjük a harcot a tavaszi-nyári kártételük ellen. Vegyük sorra őket!

Kórokozó gombák téli képletei

Az almatermésűek és csonthéjasok moniliniás betegségével (Monilinia fructigena, M. laxa, M. fructicola) fertőződött termések vagy terméskezdemények egy része a fán marad, és összezsugorodva rászárad a hajtásra. Ezt a kitartó képletet (álszklerócium) nevezzük gyümölcsmúmiának, amelynek felületén koncentrikus körökben 2-3 mm átmérőjű, szürke vagy barnásvörös színű spóratartó párnák, úgynevezett exogén sztrómák keletkeznek. A sztrómákból kiszóródó spórák nagy szerepet játszanak a következő évi fertőzés elindításában, ezért a fára tapadt gyümölcsmúmiákat, és a talajra hullott rothadó gyümölcsöket mindenképpen távolítsuk el és semmisítsük meg! Amennyiben a kórokozó a fa (elsősorban cseresznye, meggy, kajszi, őszi, mandula) vesszőjébe hatolt, amit a behatolási kapu mézgásodása jól jelez, a fertőzött vesszőt a tavaszi fás metszéskor legalább 15 cm hosszúságú egészséges ágrésszel együtt távolítsuk el és semmisítsük meg, ezáltal megelőzve a kórokozó terjedését a növényben.
Az almalisztharmat kórokozója (Podosphaera leucotricha) az almafa rügyeiben telel, a fertőzött rügyek jellegzetesen deformálódnak (ún. rojtos rügyek). A fertőzött vesszőket a tavaszi fás metszéskor tőből távolítsuk el, mivel a fertőzött rügyekből fejlődő primer fertőzött hajtások a tavasz folyamán a teljes lombozatot megfertőznék. A védelem tovább fokozható egy kora tavaszi Agrokénes lemosó permetezéssel.

monília meggyfán

Mézgafolyás - monília tünetei meggyfa törzsén

MEGGY MONÍLIA⇒

 

birs monília

Monília birs termésen

BIRS MONÍLIA⇒

 

körte gyümölcsmúmia

Körte gyümölcsmúmia - monília áttelesé

KÖRTE MONÍLIA⇒

 

moníliával fertőzött barackfa vessző

Moníliával fertőzött barackfa vessző

BARACK MONÍLIA⇒

 

Kártevő ízeltlábúak téli képletei

A teknős és kagylós pajzstetvek (Coccidae és Diaspididae család) a pajzs védelmében telelnek a fásszárú növények kéregfelszínén, az áttelelő alak fejlettségi foka (tojás, lárva vagy imágó) mindig az adott fajtól függ. Bár a pajzs megvédi őket a téli időjárás viszontagságai ellen, ebben az időszakban a törzs óvatos! tisztogatásával (például egy durvább, de a kérget nem karcoló kefe segítségével) megelőzhető a tavaszi rajzás. A pajzstetvek számát erősen visszaveti a téli időszakban végzett olajos lemosó permetezés is: az olajfilm réteg átitatja és felpuhítja a pajzsot, a kártevő az oxigénszegény környezetben hamarosan elpusztul. A piros körtepajzstetű (Epidiaspis lepereii) által károsított, torzult körtehajtásokat a kora tavaszi fás metszés során távolítsuk el a körtefákról!
Az Európában őshonos levéltetvek (Aphididae család) mindegyike tojás alakban telel valamilyen fásszárú téli tápnövényen. A levéltetűtojások aprók, feketék, csillogók, általában magányosan vagy kisebb csomókban ülnek a rügyek közelében. Kivétel ez alól a zöld almalevéltetű (Aphis pomi), aminek tojásai vastagon beborítják az ivaros nőstények által telelésre kiválasztott hajtásvégeket. A télvégi olajos lemosó permetezés – a pajzstetvekhez hasonlóan – a levéltetűtojások túlélését is jelentősen csökkenti. Ezen felül a tavaszi fás metszés során távolítsuk el a gyümölcsfák árnyékos, gyenge, öreg koronarészeit, mert általában innen erednek tavasszal a levéltetű-fertőzési gócok. A zöld almalevéltetű áttelelő tojástömegére elsősorban friss ültetésű, még nagyon intenzíven növekvő almafákon számíthatunk: a fertőzött vesszőket vagy távolítsuk el, vagy kora tavasszal, az ősanyák tömeges kelésének idején végezzünk permetezést K1-gyel, Full 5CS-sel vagy a levéltetű-specifikus hatású Pirimor 50 WG-vel. A levéltetvek által károsított, görbült hajtásokat a tavaszi fás metszés során tőből távolítsuk el! Bár a vértetű (Eriosoma lanigerum) az alma gyökérnyaki részén, a talaj szintje alatt telel, a nyár folyamán a vesszőkön okozott rákos sebek télen jól láthatók, így a metszéskor eltávolíthatók.
Egyes tojás alakban telelő lepkefajok, mint a gyapjaslepke (Lymaantria dispar) vagy a gyűrűslepke (Malacosoma neustrium) fásszárúak kérgére vagy vesszőjére rakott tojáscsomói könnyen észlelhetők, a tojáscsomók kíméletes eltávolításával megelőzhető a következő évi kártétel.

 

teknős pajzstetvek

Teknős pajzstetvek

 

közönséges kagylós pajzstetvek

Közönséges kagylós pajzstetvek

 

Zöld almalevéltetű telelő tojásai

Zöld almalevéltetű telelő tojásai

 

Levéltetű kártétel hatására görbült hajtás kajszibarackon

Levéltetű kártétel hatására görbült hajtás kajszibarackon

 

vértetű kolónia

Vértetű kolónia

VÉRTETŰ A KERTI KISOKOSBAN⇒

 

gyapjaslepke kártételgyapjaslapke petegyapjaslepke hernyógyapjaslepke

Gyapjaslepke kártétel, gyapjaslepke pete, gyapjaslepke hernyó, gyapjaslepke imágó

 

gyűrűslepke peték

Gyűrűslepke peték

 

Kiegészítő műveletek

A növényeink sikeres átteleltetésének és egészségük megőrzésének érdekében még néhány kiegészítő eljárást is elvégezhetünk. A fagyra érzékeny, mediterrán eredetű növények (füge, gránátalma, babér, téltűrő banán) téli takarását az első komolyabb éjszakai fagyok megérkezése előtt végezzük el, ügyelve arra, hogy a növény ne pálljon be a takarás alatt. Az ősszel hullott lombot minden esetben gereblyézzük össze és komposztáljuk, ezáltal csökkentve a növényi maradványokban telelő kórokozók és kártevők következő évi felszaporodásának mértékét. Az ország egyes tájain szokás a gyümölcsfák törzsének téli meszelése. Előnye, hogy így a fa nedvkeringése a tél végén a fehér felület következtében csak később indul meg, így az első februári napos időjárást követő éjszakai fagyok nem okoznak kéregrepedést, ami aztán kórokozók könnyű behatolási pontja lehetne. Másrészt fagyzugos területeken a meszelt törzsű fák tavaszi virágzása is néhány nap késéssel zajlik, így nagyobb eséllyel vészelik át a kora tavaszi kisugárzásos fagyokat. 
Ne feledkezzünk meg télen se a fásszárú növényeinkről: egy kis figyelmességgel és a téli feladatok elvégzésével rengeteg munkától kíméljük meg magunkat a tavaszi-nyári, kerti teendőkben gazdagabb időszakban!
 

Kerti kalendárium

Májusi teendők kiskertünkben

Ebben a szép tavaszi hónapban csodálatos látványt nyújthat felvirágoztatott kertünk, erkélyünk, de a tennivalóktól se feledkezzünk el.

Júniusi teendők kiskertünkben

Ez a hónap még elég tennivalót tartogat a konyha- díszkert valamint balkonkertben tevékenykedő kiskertészeknek. Vegyük sorra a feladatokat: