Kertben károsító fonálférgek

Kertben károsító fonálférgek

A kerti kártevő szó hallatán minden kertésznek egyből valamilyen ízeltlábú, azaz rovar vagy atka, esetleg egyes madár vagy emlősfajok juthatnak eszébe.

Viszonylag kevés szó esik egy kisebb fajszámú, de sok esetben mégis nagy jelentőségű kártevőcsoportól, a növényeket károsító fonálférgekről. A fitofág fonálférgek mikroszkopikus méretűek, így megjelenésükre csak a növényen okozott kárképtünetek alapján következtethetünk. Ezek az elváltozások azonban a legtöbb esetben a növény rejtett részein, például a hajszálgyökereken vagy a szár belsejében képződnek, így a kertész értetlenül áll a kártevőmentesnek gondolt növény gyors leromlásával szemben. Tekintsük át ezt a kártevőcsoportot, az árulkodó tüneteket, és a védekezés lehetőségeit!


N E M  M I N D E N  F O N Á L F É R E G  E G Y F O R M A !


A fonálférgek törzsébe (Nematoda) számtalan, a legkülönbözőbb életmódhoz alkalmazkodott faj tartozik. Vannak köztük ragadozók, korhadékbontók, növényeken szívogatók és magasabb rendű állatokat, például az embert is parazitáló fajok egyaránt. Bár a fonálférgek a talaj egyik legnagyobb tömegben előforduló élőlényei (egy maréknyi talajban több ezer mikroszkopikus méretű fonálféreg is élhet), ezek túlnyomó többsége korhadéklakó, ezáltal nagyon fontos biológiai szerepet töltenek be a talajélet fenntartásában. Növényvédelmi jelentősége a szájszuronyos fonálférgek (Tylenchida) rendjébe tartozó fajoknak van: ezek kemény és hegyes szájszuronyukkal képesek átszúrni a növények epidermiszét és sejtjeit, majd a növényi nedveket szívogatva nyáluk hatására különböző kárképtünetek, elsősorban gubacsosodás, torzulás és érközök által határolt nekrózis jelentkezik a fertőzött növényeken. Minden fonálféreg tojásokkal szaporodik, négy lárvastádiumuk nedves közegben aktív mozgásra is képes, így könnyen átúszhatnak más, korábban egészséges növényekre is. 

 

A legfontosabb károsító fonálférgek

A krizantém-fonálféreg (Aphelenchoides ritzemabosi) a krizantém egyik legfontosabb kártevője, de eseti jelleggel más dísznövényeken, például dálián is megjelenhet. Évente sok nemzedéke fejlődik, a lárva és a kifejlett egyed a talajban és a fertőzött növényi maradványokban telel. A krizantém levelébe nedves levélfelület esetén a gázcserenyílásokon keresztül hatol be, majd itt szájszuronyával sorba kiszívja a sejteket, ezáltal a levéllemez sárgulását majd pusztulását okozva. Mivel a kis testű kártevő a vastagabb levélereken nem tud áthatolni, ezért a krizantém fonálféreg jellegzetes kárképe a V-alakú, erek által határolt levélelhalás. Amennyiben a lombfelület ismét nedvessé válik, a fonálférgek a légcserenyílásokon keresztül elhagyják a már pusztulóban lévő levélrészeket, és a levélereken átúszva majd új gázcserenyílásokon behatolva a teljes levelet elpusztítják. A fertőzött növény felkopaszodik, állapota leromlik, és egyben fertőzési gócként szolgál a teljes állomány megfertőzéséhez.


A szárfonálféreg (Ditylenchus dipsaci) polifág kártevő, kedveli a hagymát, kukoricát és a tökféléket. A növényi maradványokon telelő egyedek az egészséges növényekbe hatolva lerakják tojásaikat, majd a kelő lárvák tömege a szár és a hagyma húsos részeibe hatolva szájszuronyukkal a növényi nedveket szívogatják. A fertőzött növény fejlődése visszamarad, a növény sárgul, satnyán fejlődik, gyakori a hagyma és a szár alaki torzulása is.


A cisztaképző burgonya fonálférgek (Globodera rostochiensis és G. pallida) dél-amerikai eredetűek, nálunk inváziós fajként viselkednek. Oligofág fajok, elsősorban a burgonyát és rokon növényeit (tojásgyümölcs, paradicsom) támadják. A lárvák és a kifejlett alakok a növények gyökerein szívogatnak, a kártétel hatására a gyökértömeg csökken, a növekedés visszamarad, az állomány satnyul. A burgonya fonálférgekre jellemző, hogy kártételükre általában jellegzetes, koncentrikus körökben lehet számítani, a körök átmérője a kártevő terjedésével folyamatosan nő. A fertőzött foltok gumóhozama jelentősen lecsökken, a gumók aprózódnak. A burgonyanövények természetesen próbálják kompenzálni a gyökérveszteséget, ezért a gumókon gyakran ún. éhséggyökerek kifejlődését is megfigyelhetjük. Mindkét faj egynemzedékes, a gyökerek felszínén képződő, nagyon ellenálló ciszta alakban (innen kapták nevüket is) telelnek. A ciszta fertőzőképességét évtizedekig is megőrzi a talajban.


A kiskerttulajdonosok leggyakrabban a gyökérgubacs-fonálféreg fajok (Meliodogyne sp.) kártételével találkozhatnak. A hazánkban elsősorban szűznemzéssel szaporodó, soknemzedékes fajok lárváinak és kifejlett egyedeinek szívogatásának hatására a fertőzött növények hajszálgyökerein nagyobb gombostűfej méretű, gyakran gyöngysorszerűen láncokba rendeződő gubacsok jelennek meg. Szélsőségesen polifágok, azaz szinte bármely zöldség vagy dísznövény hajszálgyökerein megtelepedhetnek és károsíthatnak. A gyökérzet fonálféreg fertőzöttségére utalhat a növények föld feletti részeinek törpülése, satnyulása, gyakran haragoszöld lombszínnel társulva. A fertőzött töveken a virágok nehezen termékenyülnek, a termés ritkás és apró marad. Bár a hazánkban leggyakoribb két gyökérgubacs-fonálféregfaj, a szabadföli gyökérgubacs-fonálféreg (Meloigdogyne hapla) és a kertészeti gyökérgubacs-fonálféreg (Meloidogyne incognita) megjelenése, kártétele és tápnövényköre megegyezik, de életmódjukban fontos eltérés, hogy amíg az első faj szabadföldi körülmények között is képes áttelelni, addig a kertészeti gyökérgubacs-fonálféreg 0°C alatti hőmérsékleten elpusztul, így áttelelésére csak fűtött növényházakban kell számítani.

 

gyökérgubacs fonálféreg kártétele

Gyökérgubacs fonálféreg kártétele

 

A fonálférgek elleni védekezés lehetőségei

Legfontosabb védekezési eljárás fonálférgek esetében is a megelőzés: a palántanevelést mindig steril tápközegbe végezzük, az ágyásokban pedig tartsunk vetésforgót! Amennyiben kertünkben burgonya fonálférgek jelentek meg, az adott területen legalább 6-8 évig ne termesszünk burgonyafélét, ennyi idő alatt ugyanis a ciszták száma általában már erősen csökken a talajban. A krizantémokat szellősen ültessük és óvatosan locsoljuk az átfertőződés megakadályozása érdekében, az esetlegesen fertőzött töveket távolítsuk el és semmisítsük meg! Fertőzött krizantémtőről sose vágjunk dugványt! A talajból fertőző fonálféregfajok esetében sokat segíthet a talaj vetés előtti fertőtlenítése akár gőzöléssel, akár valamilyen nematocid (fonálféreg-ölő hatású) hatóanyaggal (például fosztiazát) végzett talajkezeléssel, amit mindig körültekintően, a gyártó utasításait maximálisan betartva végezzünk el! Fonálférgekkel fertőzött talajon javasolt a fonálféreg-rezisztens alanyra oltott paradicsom, uborka vagy dinnyepalánták kiültetése. A kertészeti gyökérgubacs fonálféreg kártételének visszaszorítása érdekében növényházainkat a leghidegebb téli éjszakákon szellőztessük át, ügyelve arra, hogy a fűtő- és öntözőrendszert előzetesen víztelenítsük! Figyeljük rendszeresen növényállományunkat, hogyha fonálféreg-fertőzés gyanúja merül fel (satnyuló, torzuló növények), egy-egy tő kihúzásával és a szár vagy a gyökérzet tüzetes megvizsgálásával meggyőződhetünk a fonálférgek jelenlétéről, és a nematocides kezelés vagy a vetésváltás szükségességéről.

Kerti kalendárium

Májusi teendők kiskertünkben

Ebben a szép tavaszi hónapban csodálatos látványt nyújthat felvirágoztatott kertünk, erkélyünk, de a tennivalóktól se feledkezzünk el.

Júniusi teendők kiskertünkben

Ez a hónap még elég tennivalót tartogat a konyha- díszkert valamint balkonkertben tevékenykedő kiskertészeknek. Vegyük sorra a feladatokat: