Júniusi teendők kiskertünkben

Ez a hónap még elég tennivalót tartogat a konyha- díszkert valamint balkonkertben tevékenykedő kiskertészeknek. Vegyük sorra a feladatokat:Júniusi teendők kiskertünkben

DÍSZKERT
A hónapban a legfontosabb tennivalók a gyomlálás és az öntözés. A rózsákról vágjuk le az elnyílt virágokat, öntözzük és bőségesen tápoldatozzuk, így serkenthetjük a virágzást. Eljött az ideje annak, hogy elültessük kétnyári növényeinket.

 

Júniusi teendők kiskertünkben: virágzó törökszegfű. Mire kell figyelni? Hasznos információk és álalános tudnivalók. Júniusi teendők kiskertünkben: virágzó nefelejcs. Mire kell figyelni? Hasznos információk és álalános tudnivalók.

Mint például a törökszegfűt vagy nefelejcset


A cserepes növényeid úgy öntözd, hogy egyéni vízháztartását mindig vedd alapul! Ehhez a KERTI KISOKOSBAN megtalálod dísznövények ápolási és növényvédelmi áttekintését:

Muskátli ápolása ⇒       Rózsa ápolása ⇒       Szegfű növényvédelme⇒       Leander növényvédelme ⇒

 

GYEP
A gyep tápanyag-utánpótlásáról se feledkezzünk meg -Kiskertész 3x15 NPK-. Rendszeresen nyírjuk, de ne túl rövidre és öntözzük is 2 naponta a reggeli órákban. A lenyírt füvet talajtakaróként használhatjuk fel konyhakertünkben, így a nedvességet is a talajban tarthatjuk és a gyomnövények növekedését is megnehezíthetjük vele vagy felhasználhatjuk a komposztban.
Házi komposztálásról szóló cikk itt olvasható ->

 

KONYHAKERT
Ha már palántáink megerősödtek karózzuk fel a paradicsomot és a paprikát, valamint húzzunk fel hálót a futó növényeknek pl.: uborka. A metélőhagymát bátran vágjuk vissza, így serkentve az új, dúsabb hajtások meghozatalára. Ha vannak fűszernövényeink, a délelőtti órákban szedjük hajtásaikat, mert ebben az időszakban a legnagyobb az illóolajtartalmuk. Fűszernövények ápolásáról részletesen itt olvashatsz ->
A paradicsom oldalhajtásait folyamatosan távolítsuk el, így lesznek nagyobb a termése. Az uborkát kora reggel és este locsoljuk, soha ne nagy melegben! Nem kedveli a hideg vizet és a szárazságot, ettől íze keserű lehet.
Ha sikerült a kertben némi területet felszabadítani, másodveteményként vethetünk bokorbabot, borsót, fekete retket, tépősalátát, gyökérzöldséget, vagy rukkolát. Ne feledkezzünk meg a megfelelő tápanyag utánpótlásról illetve gyomirtásról sem, amely kiskertben Sharpen 330 EC termékkel tökéletesen kivitelezhető.
Figyeljünk arra, hogy az esős időjárás, a helytelen öntözés, a párás-nedves közeg kedvez a csigáknak, a fertőzéseknek és a járványoknak, ezért ilyen időszakokban fokozottan ügyeljünk növényeink védelmére. 

 

GYÜMÖLCSÖS
Gyümölcsfáinkon folyamatosan végezhetjük a vízhajtások visszavágását, valamint a ritkíthatjuk a gyümölcsöket is a nagyobb termés reményében. A szőlő hajtásválogatását a fürtkezdemények megjelenésekor kezdjük el, lombtrágyázzuk és védekezzünk peronoszpóra és lisztharmat ellen is. 
 


Kerti kalendárium

Júliusi teendők kiskertünkben

A nyári hónapokban gyönyörködhetünk az eddigi kemény munkánk eredményében, hiszen mind a virágoskertben, mind a balkonládákban hálásan virágoznak dísznövényeink.

Augusztusi teendők kiskertünkben

A nyár talán legmelegebb napjai következnek, amikor is folytatódhat a betakarítás, majd a befőzés vagy fagyasztás, a raktározás télre.