Miért érdemes komposztálni? Egyszerűbbnek tűnhet előre elkészített földeket megvásárolni és azzal javítani a talajt, azonban a komposztálással a háztartásunkban és a kertünkben felgyülemlett hulladékot is feldolgozhatjuk és felhasználhatjuk a talaj szerkezetének javítására, tápanyag-utánpótlásra és a növények egészségének megőrzésére.
Miért érdemes komposztálni? Egyszerűbbnek tűnhet előre elkészített földeket megvásárolni és azzal javítani a talajt, azonban a komposztálással a háztartásunkban és a kertünkben felgyülemlett hulladék egy részét is feldolgozhatjuk és felhasználhatjuk a talaj szerkezetének javítására, tápanyag-utánpótlásra és a növények egészségének megőrzésére.
A komposztálás egy olyan biológiai folyamat, melynek során a szerves hulladékok, tápanyagban gazdag humuszszerű anyaggá változnak.
pótolja a tápanyagokat
javítja a talaj szerkezetét
növeli a növények ellenálló képességét
Bár a komposztálás nem túl bonyolult, mielőtt belevágnánk érdemes átgondolni pár alapvető dolgot a témával kapcsolatban.
Ha már elhatároztuk, hogy komposztálni szeretnénk, lássuk
komposztálható anyagokra,
kerti eszközökre a komposzt begyűjtésére, aprítására, forgatására és kijuttatására
megfelelő komposztálóhelyre
és egy alkalmas komposztáló edényre
Ha ezekkel rendelkezünk, nyugodtan belefoghatunk a komposztálásba, hiszen nekünk nincs más feladatunk, csak hogy megfelelő feltételeket biztosítsunk azoknak az élőlényeknek, amelyek elvégzik a folyamatot.
Azok is olvassák végig a cikket, akiknek nincs kertjük, hiszen a konyhánkban is tudunk komposztálni, már speciális benti komposztáló edényeket is lehet kapni.
Csökkentsük a kukánkba kerülő szerves, hulladék mennyiségét.
Jutassuk vissza a természetbe a konyhánkban, kertünkben termelődő szerves hulladékot.
Tegyük egészségesebbé, tápanyagban gazdaggá kertünk talaját.
Csökkentsük a költségeinket, azzal hogy kevesebb virágföldet, műtrágyát kell vennünk a komposzt mellé.
A komposztálási folyamat lényege, hogy az önmagukban akár környezetszennyező anyagnak minősülő, mint a konyhai hulladék, növényi maradványok, humuszpótló anyagokká váljanak. Csökkenthetjük a szemetünk mennyiségét is, ha a levágott füvet vagy a konyhában keletkezett komposztálható hulladékot inkább ide gyűjtjük.
Érdemes magas nitrogén tartalmú anyagokat is rétegeznünk, mint a galambtrágya, a lucerna széna, vagy a gyógynövények (csalán, kamilla, pitypang, stb.), mivel a tapasztalatok szerint gyorsítják a komposztásási folyamatot, úgynevezett aktivátor szerepet töltenek be. A gyorsabb éréshez használhatunk még érésgyorsítókat, tegyünk egy-egy réteg kész komposztot a zöldhulladék közé és száraz időben locsoljuk meg.
A szerves anyagok és hulladékok szinte kivétel nélkül komposztálhatók!
A konyhai hulladékok pl.: gyümölcs, zöldség, krumpli, tojáshéj, kávézacc, tea-filter tartalmastb.
A kerti hulladékok közül pl.: elnyílt virágok, lehullott gyümölcs- és zöldség, ágak, gallyak, lombok, fűnyesedék, kerti gaz stb.
És egyéb hulladékok pl.: kezeletlen fa, papír (nem színes), karton stb.
Üveget, fémet és műanyagot
Főtt ételmaradékot, kenyeret, csontokat
Színes újságot
Vegyszerrel kezelt fa hulladékot
Pelenkát, porzsák tartalmát
Növény védőszert és vegyszereket
Beteg növényi részeket
Egzotikus gyümölcsök héját, maradékát
Fáradt olajat
Festéket, elemet, gyertya maradékot (semmilyen veszélyes, nem szerves anyagot!)
A papír és karton ugyan biológiailag lebomlik, azonban elsősorban ezek papírként történő hasznosítását kell elősegítenünk!
Az ételmaradékok is komposztálhatóak, de ajánlatosabb kerülni, hogy a komposztba kerüljenek, mert büdösek lesznek és odavonzhatják a nemkívánatos rágcsálókat, legyeket!
A déligyümölcsök héjának komposztálását is kerüljük, vagy ha mégis e mellett dönt, akkor előzőleg alaposan mossuk meg azokat, mivel olyan vegyszerekkel kezelik azokat amelyek gátolhatják a komposztálási folyamatot.
A kórokozókkal, kártevőkkel szennyezett növényi részeket ne tegyük a komposztba, mert, bár a legtöbb kórokozó elpusztul a komposztálás során termelődő hő hatására, ezek ellenére több is életképes maradhat.
A növények, a talajból felvett tápanyagokból építik fel magukat, leveleiket, terméseiket, stb.
Ezért kell pótolni a talajba a felhasznált tápanyagokat.
Ahelyett, hogy a levelekben és más növényi részekben felhalmozódott tápanyagokat elégetjük vagy a szemétbe tesszük a komposztálási folyamat végén forgassuk vissza kiskertünkbe.
A komposztálás segít abban, hogy természetes úton zárjuk ezt a körfolyamatot!
egysejtű mikroorganizmusok
gombák és enzimek
illetve a makrofauna, rovarok, férgek, giliszták stb.
Segítsük őket, hogy levegővel, vízzel, tápanyaggal, hogy megfelelően tudják végezni a dolgukat.
A mikroorganizmusok munkájához két elem: a szén (C) és a nitrogén (N) nélkülözhetetlen. A mikroorganizmusok több szenet bontanak le, mint nitrogént, mert 25 egység szénre van szükségük 1 egység nitrogén értékesítéséhez. Ezért lehetőség szerint úgy állítsuk össze a nyersanyagokat, hogy a C:N aránya 25-30 közé essen.
A komposztálási alapanyagoknak különböző a C/N arányuk, ezeket lehetőségeinkhez mérten úgy rétegezzük, hogy meglegyen az átlagos 25-30-as arány. Néhány, az otthonunkban is előforduló szerves hulladéknak magas a C/N aránya, ezek pl.: a fakéreg, a fűrészpor, a papír stb. Ezeknek magasabb a C/N aránya, mint az átlag így olyan anyagokkal ellensúlyozhatjuk ezt, amelyeknek az átlagnál alacsonyabb ez az értéke. Ilyenek pl. a zöldségmaradványok, a kávézacc, a fűnyesedék, vagy a friss baromfi trágya.
Általánosan azt mondhatjuk, hogy minden barna hulladékban (faág, gally, szalma stb.) sok szén van, míg a zöld hulladékokban több a nitrogén.
Kiegyenlíthetjük a C/N arányt, ha a zöld és barna hulladékokat megfelelő arányban (3/4:1/4) keverjük egymással!
A komposztálás lényege a magas nitrogéntartalmú anyagok és a szénben gazdagok keverése.
A nedves anyagokat száraz anyagokkal elegyíteni.
A durvább, darabos anyagok, finom szemcséjű anyagok vegyítése.
A rothadási folyamatokat mindig próbálja meg elkerülni megfelelő vázanyagok hozzáadásával!
Ha túl száraz a komposzthalom az gátolja a mikroorganizmusok aktivitását.
Ha túl nedves, rothadási folyamatok indulhatnak el.
Az ideális a nedvességtartalom egy kicsavart nedves szivacsra hasonlít.
Elegendő néhány jó minőségű, megfelelő szellőzést biztosító komposztkeret, amelyeket megvásárolhatunk, de akár mi magunk is barkácsolhatunk például vesszőből, raklapokból. A komposztáló kialakításánál fontos, hogy lefelé szélesedjen, hogy a komposzt átforgatását és kivételét megkönnyítse. A komposztálót érdemes olyan helyre felállítani, amely a konyhából télen is jól megközelíthető és árnyékos legyen, a későbbi vízpótlás szempontjából egy vízvételi hely is jó ha van a közelben.
Komposztáló deszkákból
Komposztáló vesszőből
Komposztáló gallyakból
Komposztáló raklapból
Olyan komposztálót válasszon, amelyik közvetlenül a talajra helyezhető, vagy perforált aljú, biztosítva ezáltal az átjárhatóságot a talajlakó élőlények és a komposzt között.
A komposztáló aljára szórjunk kb. 10 cm vastag fakéreg vagy szalma réteget, ami majd megfelelő szellőzést biztosít.
Ezután váltakozva tegyük a konyhai és kerti hulladékokat!
Jobb eredményt érhető el, ha a rétegek közé néhány lapát földet szórunk, mert ez szigeteli a kellemetlen szagokat, és tartalmazza a lebontáshoz szükségek élővilágot.
Összekeverhetjük az érett és még éretlen részeket.
A komposzt külseje általában szárazabb, mint a belső mag; átfogatásnál ezek is keverednek.
A már komposztálódni kezdett anyagok legtöbbször összetömörödnek, így a forgatással levegőt juttatunk bele és meggátoljuk a rothadási folyamatokat.
Ezért évente legalább 2-3-szor érdemes villával átforgatnunk komposztunkat.
Az apróbb daraboknak elegendő 2-3 hónap a lebomláshoz, míg a nagyobb daraboknak akár egy év is szükséges. A már kész, érett, felhasználásra alkalmas komposzt összeesik, barna színű és szagtalan. A végtermék így könnyen lapátolható, porhanyós (ideális esetben nem túl száraz), földszerű anyag lesz. Minőségét még tovább finomíthatjuk rostálással.
Zöldségeskertben minden második évben, sekélyen dolgozzuk be a komposztot a talajba, átlagosan 3-5 kg/m2 arányban, tápanyag igényesebb kultúrák esetén 4-6 kg/m2.
Díszkertnél 2-4 kg/m2 komposztot dolgozzunk be a felszínen évente.
Fák esetében minden évben szórjunk a törzsük köré a földre az érett komposztból.
Gyepnél a komposzt feladata a trágyázás és a talajjavítás, ezért minden második évben, 2-3 kg/m2 arányban, a finomra szitált érett komposztot juttassuk ki.
Tavasz
Jelöljük ki egy helyet a kertünkben, ahol szeretnénk felállítani komposztálónkat vagy szeretnénk kialakítani komposzthalmunkat és kezdjük el gyűjteni a különböző komposztálható anyagokat. A halom aljára valamilyen szemcsésebb, darabosabb anyagot tegyünk, pl. kisebb gallyakat, faforgácsot, hogy a levegőzést alulról is biztosítsuk. Erre rétegezzük a felhalmozódó szerves hulladékot úgy, hogy, ha egy kb. 2O cm-es rétegbe elsősorban zöldebb, nedvesebb, nitrogénben gazdagabb hulladék kerül, akkor a következő rétegbe inkább szárazabb, szénben gazdagabb anyagokat tegyünk.
Nyár
Folytassuk a rétegezést az aktuálisan termelődő szerves hulladékokkal! A nyári melegben a komposztálási folyamatok felgyorsulnak. Nyáron fokozottabban ügyeljünk arra, hogy ne száradjon ki a komposzthalmunk, ha túl száraznak találjuk, locsoljuk meg! Fontos, hogy nagy mennyiségű friss fűnyesedéket ne tegyünk egyszerre rá. Fűnyírás után szárítsuk meg a fűnyesedéket, majd kisebb adagokban keverjük komposztkazlunkhoz. Ha fel szeretnénk gyorsítani a komposztálási folyamatot, a bele kerülő anyagokat aprítsuk fel. Ne feledkezzünk meg a halom átforgatásáról se, ha mindenhol egyforma minőségű anyagot szeretnénk kapni.
Ősz
A kertünkben ebben az időszakban keletkező faleveleket szárítás nélkül rátehetjük, a fás növényi részeket viszont aprítsuk fel. A metszésnél keletkező nyesedéket csak abban az esetben tegyük a halomba, ha azok nem fertőzöttek, illetve a gyümölcsfák alatti lehullott gyümölcsöket sem érdemes komposztálni, ha azokat megtámadta valamilyen kártevő vagy kórokozó. Védjük a komposztot az őszi túlzott esőzésektől!
Tél
A komposzthalomban a folyamatok lelassulnak, néha teljesen leállnak, annyi a dolgunk hogy, védjük az esőtől és a hótól.
A karácsonyfánkat is beleapríthatjuk, viszont azt tudjuk, hogy lassabban bomlik le. Az érett komposztot legjobb következő tavasszal kijuttatni. Rostáljuk át a felhasználás előtt és a darabos még nem komposztálódott részeket tegyük az új komposztba.
Az őszi időszak végén, a lombozat lehullásával a gyümölcsfák téli mélynyugalomba vonulnak, azonban bőven vannak ekkor is olyan ápolási munkák, amelyek elvégzéséről gondoskodnunk kell.
Még mindig tart a tél, így folytatódhatnak a téli tennivalók a kertben, de az is hasznos, ha egy bögre forró csoki mellett, akár a kandalló előtt gondoljuk át a jövő évi terveinket.