Szőlő peronoszpóra elleni védekezés

Szőlő peronoszpóra elleni védekezés

A mosolygó alma és a csengő barack mellett nem véletlenül népmesei szereplő a szóló szőlő. Régebben és manapság is a kertek ékessége és dédelgetett növénye volt a szőlő, többféle felhasználási lehetőséget biztosítva gazdájának. Ahhoz azonban, hogy mesés termésünk lehessen nem csak szakértelem és gyakorlati tapasztalat kell, hanem megfelelő időjárási körülmények is szükségesek.

A szőlő esetében a megelőzésen van a hangsúly, ezért nagyon fontos a növényvédelmi kezelések helyes ütemezése. Fontos elem ebben a folyamatban a megfigyelés, hiszen egy rosszkor végzett permetezéssel többet árthatunk, mit használunk. Vigyázzunk a hasznos szervezetekre, ragadozó rovarokra, pókokra, méhekre, ezért kerüljük az „így szoktuk” módszereket! A jó gazda szeme, a szőlőt is hizlalja-a jól táplált növény ellenállóképessége nagyobb. Azaz a szőlő fejlődési ütemének megfelelő lombtrágyázás, nemcsak bővebb és ízletesebb termésben fog megmutatkozni, hanem ellenállóbb is lesz a különféle betegségekkel, kártevőkkel szemben.

A FitoMaxx Cink oldat  segítségével megakadályozhatjuk a cinkhiányt, amire a szőlő rendkívül érzékeny. Ez az elem enzimalkotó, hiányakor a sejtmembránok áteresztővé válnak és a növény levelére olyan cukorban és aromaanyagokban gazdag nedvek választódnak ki, melyek vonzzák a kártevőket és kórokozókat. A kórokozók közül a szőlő két leggyakoribb gombabetegsége a lisztharmat és a peronoszpóra. A szőlő lisztharmatról elmondható, hogy minden gazda a saját lisztharmatát „nevelgeti”, hiszen a spórák nem képesek nagy távolságokban fertőzni. Ezért kiemelkedő fontosságú, hogy ha előző évben súlyos fertőzésünk volt és ősszel már nem végeztünk lemosó permetezést, akkor ne hagyjuk ki a tavaszi a kezelést. Erre a legalkalmasabb készítmény a bio gazdálkodásban is használható Microkén.

 

Szőlő peronoszpóra

A megelőzés rendkívül fontos, de mi a teendő ha mégis felmerül a probléma? Milyen kuratív szereket használhatunk szőlő peronoszpóra ellen? 
Először is ismerni kell a betegséget! Csapadékos években a szőlő legveszélyesebb betegsége a peronoszpóra. A kórokozó az ősszel lehullott növényi részekben telel. Tavasszal, csapadékos időben megfertőzi az élő növényi részeket. Megtámadja a leveleket, a virágokat és a bogyókat is.
A levelek színén olajfolt szerű elszíneződések jelennek meg, fonákján fehér penészgyep alakul ki. Idővel a foltok mentén a levélrészek elhalnak, majd a levél elszárad és lehullik.  A virágzat megtámadott részei barnák lesznek, és megjelenik rajtuk a penészgyep is. A fertőzött bogyók a kocsány felől töppednek, lilás színük lesz.
Szőlő peronoszpóra levél fonák részén és levélen

Szőlő peronoszpóra levél fonák részén és levélen

Szőlő peronoszpóra levélen és termésen

Szőlő peronoszpóra levélen és termésen

SZŐLŐ PERONOSZPÓRÁRÓL bővebben itt olvashatsz ⇒

 

Milyen szert használjunk a védekezéshez? Miért jó az ARMETIL C?

Az intenzív növekedési fenológia kihagyhatatlan kontakt készítménye és felszívódó készítménye. A réz hatóanyag adja a "külső", metalaxil pedig a "belső védelmet". Fontos minden tényezőt figyelembe venni, főleg a környezeti csapadékviszonyoknak megfelelően a rövidebb permetezési fordulók alkalmazása javasolt.  Ködös párás időben, öntözés után a lombzáródással egyidejűleg nagy jelentősége van az azonnali védekezésnek. A védekezéseket a lombozat növekedésével egyenes arányosan nagyobb lémennyíséggel egyenletesen kijuttatni. A hatékonyság növelésére érdekében használjunk Eco-Film hatásfokozó terméket. Ne alkalmazzuk a terméket magas hőmérséklet esetén! Ügyeljünk a növényi jó kondíció fenntartására, a nitrogén egyensúly fenntartására. 

A védekezést előrejelzésre alapozva megelőző jelleggel kell elvégezni, általában a hajtások 30-40 cm-es állapotában. Fertőzési nyomástól függően 10-14 nap múlva célszerű újra megismételni.

Kijuttatása méhkímélő technológiával: a permetezést a méhek repülési időszakának befejezését követően legkésőbb 23 óráig be kell fejezni. 

Armetil C felhasználása⇒

 

 

SZŐLŐ ÁPOLÁSA ÉS NÖVÉNYVÉDELME A KERTI KISOKOSBAN⇒

Kerti kalendárium

Novemberi teendők kiskertünkben

Még gyönyörködhetünk virágoskertünk csodáiban: krizantém, díszkáposzta, örökzöldjeink. A folyamatos lombhullással akad egy kis dolgunk, az elhalt ágak levágása és levelek összetakarítása után a rezes lemosó permetezéssel is számolnunk kell. Ebben a hónapban odafigyelhetünk a karbantartási és tárolási munkálatokra. 

Decemberi teendők kiskertünkben

Az ünnepekre való felkészülés közepette ne feledkezzünk meg a kertünkben esetleg felmerülő teendőkről sem. Különleges madáretetőket készíthetünk zselatinból vízből és magvakból, amik akár karácsonyi dekorációként is szolgálhatnak.