Szőlőlisztharmat

Szőlőlisztharmat

A szőlő egyik legismertebb betegsége, a leveleket, a virágzatot és a fürtöket is megtámadja. A rügyekben telel át, ezért tavasszal a fiatal hajtások már fertőzöttek lehetnek. A csapadékmentes, párás, meleg esetén járvány alakulhat ki. 

 

Kórkép

Fehér, letörölhető bevonatot képez a levelek felszínén esetenként a fonáki oldalán, amely alatt a szövetek szürkés színűvé válnak. A tünetek megjelenhetnek a hajtásokon, a fürtkocsányon és a bogyókon is. A fertőzött bogyók felrepednek, úgynevezett "sérves" bogyók jönnek létre, melyek később elrothadnak. A levél a fertőzés hatására elszárad és lehull. A megtámadott vesszőn vöröses színű foltok jelennek meg.

A "sérves" bogyó

Védekezés/Megelőzés

Érdemes kora tavasszal, a metszést követően bőséges lemosó permetezéssel csökkenteni megjelenésének esélyét. A későbbi időszakban permetezzünk, ha az időjárás kedvez a gomba kialakulásának. 

Fokozhatjuk a permetezőszer tapadását és hatását, ha keverünk a permetlébe Eco-Filmet!

 

Kép forrása: Agrofórum

Kultúra:

Szőlő

Megoldás bio kertészek részére:

Megoldások kiskerti felhasználóknak:

Kerti kalendárium

Júliusi teendők kiskertünkben

A nyári hónapokban gyönyörködhetünk az eddigi kemény munkánk eredményében, hiszen mind a virágoskertben, mind a balkonládákban hálásan virágoznak dísznövényeink.

Augusztusi teendők kiskertünkben

A nyár talán legmelegebb napjai következnek, amikor is folytatódhat a betakarítás, majd a befőzés vagy fagyasztás, a raktározás télre.