Nem betegség, tápanyaghiány

Nem betegség, tápanyaghiány

Hiánytünetek és stresszkezelés

Sokszor a növényeinken előforduló világosabb vagy sötétebb foltok, levélerek menti fehéredések nem betegség vagy kártevő okozta tünetek, hanem a tápanyaghiány különböző szimptómái. Ahhoz, hogy növényeink gondtalanul fejlődhessenek és a károsítókkal szemben ellen állók legyenek, mindent meg kell adnunk számukra, amire szükségük lehet. Ha nincs megfelelő, harmonikus tápanyagellátás akkor bizony szembe kell néznünk a különféle tápelemhiány okozta tünetekkel. 

A hiánytünet leírások mellett ábrákkal és képekkel szemléltetem a legfőbb tünetjellemzőket 

 

 

 

 

 

 

NITROGÉNYHIÁNY
A legfontosabb növényi tápanyag a nitrogén. Nagy befolyása van a növények zöld tömegére és a termés növekedésére.
Nitrogénhiány következtében lassul a növekedés, törpenövés figyelhető meg.  Satnya növény, korai öregedés és világoszöld szín jellemző. Az idősebb levelek sárgulnak, barnulnak majd elhalnak. Következménye kevés, apró színtelen termés vagy terméshiány. 
Fitomaxx Nitrogén oldat, felhasználható minden kultúrában nitrogénhiány megelőzésére, kezelésére. Dózis: 200-250 ml/ 10 l víz.

 

 

 

FOSZFORHIÁNY
A foszfor szerepe a növényi életfolyamatokban nagyon fontos. Építő eleme számos sejtalkotó vegyületnek, sejtmembránok és nukleinsavak fontos alkotórésze. Fotoszintézisben és a légzésben nélkülözhetetlen, nagy jelentősége van a sejtek energia háztartásában. Kulcsszerepet játszik az örökletes tulajdonságot játszó vegyületekben. 
Foszforhiány miatt a növény sötétebb színű lesz, gyakran vörös elszíneződés figyelhető meg. Az alsó levelek sárgulnak majd alulról felfelé fokozatosan elhalnak, a gyökérzet fejletlen marad, romlik a vízháztartás, csökken a tápanyag felvétel. Tápanyaghiány késlelteti a virágzást és az érést. Tünete nehezen észrevehető, mert sok esetben nitrogén túltápláltsággal keverhető össze.

 

 

 

 

 

KÁLIUMHIÁNY
A kálium a növények vízháztartásában és a stressz tűrő képességében játszik fontos szerepet.
Káliumhiány nem okoz azonnal látható tüneteket, viszont később jelentős terméscsökkenés figyelhető meg. Klorózis (sárgulás) és az elhalás (nekrózis) gyakran csak később jelentkezik, a hiánytünetek először az idősebb leveleken láthatóak. A sárgulás a levelek csúcsától indul, később pedig a levél közötti szövetek is elszáradnak. Az egyszikűeknél a levelek széle mentén figyelhető meg a klorózis. 

 

 

 

 

MAGNÉZIUMHIÁNY
A magnézium a fotoszintézis során játszik fontos szerepet és több növényi enzim aktivitásáért felelős.
Magnéziumhiány következtében csökken a fotoszintézis, és a klorofill képződés, a növényen sárgulás látható. A tünetek először az idősebb levelek jelentkeznek, a klorofill szétesésének a következtében a levél erek között márványozottan fehéredik ki a levél. A növekedés lelassul, a növény érzékenyebbé válik a betegségekre.

 

 

 

 

 

 

KÉNHIÁNY
A kén a növények esszenciális fehérjéinek alkotórésze. Hiánya homoktalajokon és kevés szervesanyag-tartalom mellett jellemző.
Kénhiány a fiatal leveleken jelentkezik, melyek egyöntetűen sárgulni kezdenek. A kénhiányos növények alacsonyabbak, leveleik keskenyebbek, kisebbek az átlagosnál.

 

RÉZHIÁNY
A réz fontos szerepet játszik a növény virágzásának generatív szakaszában. Elősegíti a szénhidrát és fehérje szintézist. A réz megvédi a klorofillt az idő előtti lebomlástól és ezáltal a növény asszimilációs tevékenysége intenzívebb. 
Rézhiány leginkább a fiatal leveleken jelentkezik először, a levelek szürkészöldek lesznek vagy kifehérednek. A növények növekedése lelassul és lankadtá válik. A gyümölcsfák csúcs száradását idézi elő, a fiatal magoncok levelei elhalnak valamint a termékenyülést is gátolja. 
FitoMaxx Réz oldat felhasználható minden növényi kultúrában rézhiány megelőzésére és kezelésére. Dózis: 200-300 ml/ 10 liter víz

 

 

BÓRHIÁNY
A bór virágzás és a sejtosztódás folyamataiban játszik fontos szerepet.
Bórhiány következtében a hajtáscsúcsok elhalnak, a levelek deformáltak, akár a virágok is elszáradhatnak, sőt a gyökerek rothadnak. A gyökérzöldségeknél szívrothadás figyelhető meg.

 

 

CINKHIÁNY
A cink a magképződés, a gyökeresedés és a betegségekkel szembeni ellenálló képesség kialakításában játszik fontos szerepet.
Cinkhiány következtében klorotikus foltok jelennek meg főként az idősebb leveleken. Törpenövekedés, aprólevelűség és levélfodrosodás figyelhető meg. 
Fitomaxx Cink oldat, felhasználható minden kultúrában cinkhiány megelőzésére, kezelésére. Dózis: 200-250 ml/ 10 l víz.

 

 

A hiánytüneteket legjobb megelőzni a folyamatos és megfelelő tápanyag utánpótlással, amihez használhatjuk a Kiskertész lombtrágya családot, amit lombtrágyaként vagy beöntözésre is alkalmas. 

Kerti kalendárium

Novemberi teendők kiskertünkben

Még gyönyörködhetünk virágoskertünk csodáiban: krizantém, díszkáposzta, örökzöldjeink. A folyamatos lombhullással akad egy kis dolgunk, az elhalt ágak levágása és levelek összetakarítása után a rezes lemosó permetezéssel is számolnunk kell. Ebben a hónapban odafigyelhetünk a karbantartási és tárolási munkálatokra. 

Decemberi teendők kiskertünkben

Az ünnepekre való felkészülés közepette ne feledkezzünk meg a kertünkben esetleg felmerülő teendőkről sem. Különleges madáretetőket készíthetünk zselatinból vízből és magvakból, amik akár karácsonyi dekorációként is szolgálhatnak.