Varasodás

Varasodás

Az almatermésűeken kialakuló legjelentősebb gombás betegség, ami minőségromlást, sőt terméscsökkenést okoz. A lehullot növényi maradványokban, rügypikkelyekben telel és tavasszal a nedvesebb, párás időjárás hatására fertőz.

 

Kórkép

A betegség a leveleket, a virágokat és a terméseket is megtámadja. Tünetei a levelek mindkét oldalán megjelenő szürkés, feketés foltok. A levelek eltorzulnak és súlyos fertőzés esetén lehullnak. A gyümölcsön száraz foltokat okoz, amik idővel megnőnek, barna színűvé válnak és berepedeznek. A gyümölcs torzul és le is hullhat súlyos fertőzés következtében.

 

Megelőzés/Védekezés

A megelőzésre kell nagy gondot fordítanunk. A gomba az elhalt növényi maradványokban telel, így azokat távolítsuk el és semmisítsük meg, alakítsunk ki szellős lombkoronát a helyes metszéssel, illetve a tavaszi és téli lemosó permetezéssel is tehetünk a kialakulása ellen. A harmonikus tápanyagellátással ellenállóvá tehetjük fáinkat a fertőzésekkel szemben.

Fokozhatjuk a permetezőszer tapadását és hatását, ha keverünk a permetlébe Eco-Filmet!

 

Kép forrása: Farmmix kft.

Kultúra:

Körte

Megoldások kiskerti felhasználóknak:

Kerti kalendárium

Májusi teendők kiskertünkben

Ebben a szép tavaszi hónapban csodálatos látványt nyújthat felvirágoztatott kertünk, erkélyünk, de a tennivalóktól se feledkezzünk el.

Júniusi teendők kiskertünkben

Ez a hónap még elég tennivalót tartogat a konyha- díszkert valamint balkonkertben tevékenykedő kiskertészeknek. Vegyük sorra a feladatokat: