Kertészkedj a méhek védelmében - Hogyan teremts méhbarát kertet?

Kertészkedj a méhek védelmében - Hogyan teremts méhbarát kertet?

A monokultúrák, füvesített területek, valamint a városok miatt a méhek számára egyre nehezebb folyamatos élelmet – vagyis virágokból kinyert fehérjét – találniuk. Ha ezen segíteni szeretnénk az sem mindegy, hogy milyen növényt ültetünk, mivel nem egyforma a virágok tápértéke. Lássuk mit tehetünk mi a méhek érdekében?

 

 

 

Ültessünk méh csalogató növényeket!

Hogy miért fontos a kiskertészeknek is gondolniuk erre? Mert a monokultúrák esetében pl.: repce, napraforgó hiába elegendő a táplálék, miután elvirágoznak nincs más lehetőség, másszóval nincs meg a folyamatosság. Nem csak a házi méhekre kell gondoljunk, hanem az összes méhfélére! Annak érdekében, hogy a kiskertészek és a méhek is jól járjanak a lenitekben összeállítottunk egy listát, amiben könnyen ültethető virágokat mutatunk be, amelyek fűszer vagy gyógynövényként is felhasználhatóak. Mindez minimális idő és energiabefektetéssel!

 

LevendulaHogyan teremtsünk méhbarát kertet? Például a levendulával! Ültessünk méhcsalogató növényeket! Hasznos tippek az oldalon!

Környezeti igények: homokos, laza vagy kavicsos talaj, jó vízelvezetés, napsütötte helyet kedveli

Jellemző: évelő, 60-80 cm bokrok 1-2 év alatt fejlődnek ki

Ültetési idő: tavasszal palántáról, késő ősszel magot vetjük el szabadföldbe

Felhasználás: illóolaj, fűszer, gyógyászati felhasználás, levendulával töltött párnácskák segítik az alvást és az ellazulást

Virágzási idő: június

 

Orvosi veronikaHogyan teremtsünk méhbarát kertet? Például orvosi veronika ültetésével! Ültessünk méhcsalogató növényeket! Hasznos tippek!

Környezeti igények: mészmentes talaj

Jellemző: egynyári

Ültetési idő: tőosztással és magvetéssel, tavasszal

Felhasználás: vértisztító teakeverékekben, gyomorerősítő

Virágzási idő: májustól-augusztusig

 

Orvosi zsályaHogyan teremtsünk méhbarát kertet? Például orvosi zsálya ültetésével! Ültessünk méhcsalogató növényeket! Hasznos tippek az oldalon!

Környezeti igények: kiváló járdaszegélynek, laza talaj, fiatalon nagyon vízigényes

Jellemző: évelő

Ültetési idő: előnevelt palántát tavasszal

Felhasználás: levelének illóolaja torokgyulladásra, bélhurutra alkalmazható

Virágzási idő: június és július

 

KörömvirágHogyan teremtsünk méhbarát kertet? Például a körömvirággal! Ültessünk méhcsalogató növényeket! Hasznos tippek az oldalon!

Környezeti igények: igénytelen

Jellemző: egynyári

Ültetési idő: április-május

Felhasználás: kozmetikai szer alapanyaga, bőrproblémák kezelésre

Virágzási idő: májustól októberig

 

Izsóphttps://fatudor.hu/files/cikkek/mehek1/hyssop-1543378.jpg

Környezeti igények: jó vízelvezetésű talaj, napos félárnyékos hely, közepesen melegigényes

Jellemző: évelő félcserje, rövid életű

Ültetési idő: magvetéssel tavasszal, dugványról nyáron

Felhasználás: teája gyulladáscsökkentő, abszint alapanyaga

Virágzási idő: júliustól szeptemberig

 

CickafarkHogyan teremtsünk méhbarát kertet? Például circkafark ültetésével! Ültessünk méhcsalogató növényeket! Hasznos tippek!

Környezeti igények: igénytelen, kedveli a napfényt

Jellemző: évelő félcserje

Ültetési idő: egész évben

Felhasználás: teája gyulladáscsökkentő, görcsoldó, abszint alapanyaga

Virágzási idő: júniustól nyár végéig

 

Fűszernövények:

Oregánó, menta, kakukkfű

 

Kevesebb odafigyelést igénylő területeken érdemes olyan növények magját elszórni, amelyek adnak egy kis esztétikai értéket a tájnak, így egy szép virágos mezőt kaphatunk! Az ilyen méhek által kedvelt virágok: pipacs, szarkaláb, búzavirág.

 

Méhek: hogyan teremtsünk méhbarát kertet? Például a méhlelegő létrehozásával!

Méhlegelő

 

Mit nyerünk vele?

A növények ültetésével nem csak a méhek számára biztosítunk kedvező feltételeket, hanem szebbé tesszük velük virágos vagy sziklakertünket, akár ágyásszegélyként is ültethetjük őket. Ahogy hálás feladat a madarakról télen etetővel gondoskodni, a méheknek telepített viráglegelő is hasznos kertünkben, így garantáltan beporozzák virágzó zöldségeink és gyümölcsfáinkat is!

Nem beszélve arról, hogy a növények egyes részeit be lehet takarítani és ki lehet szárítani teafűnek vagy készíteni lehet belőle gyógyhatású krémet.

Méhek: hogyan teremtsünk méhbarát kertet? Például a méhitató létrehozásával!

Tehetünk ki a méheknek itatót is! Elég egy kis edény, amiben köveket teszünk, legyen olyan sekély, hogy leérjen a vízben a lábuk és naponta friss vízzel töltsük fel.

 

Mi a helyzet a növényvédő szerekkel?

Fontos, hogy nem szabad félnünk a vegyszerektől hiszen, ha mindent az előírásnak megfelelően betartunk nem lehet gond. A méhek szempontjából a növényvédő szereket külön méhveszélyességi kategóriákba soroljuk aszerint, hogy a beporzó rovarokra milyen hatással vannak. 3 kategóriát különbözetünk meg: méhekre kifejezetten veszélyes, méhekre mérsékelten veszélyes, méhekre nem veszélyes.

A kiskertekben felhasználható rovarölő szerek nagy része méhekre nem veszélyes, vagyis az egész vegetáció alatt még virágzásban is használható. Vannak azonban olyan készítmények, amelyek méhekre mérsékelten veszélyes besorolást kapnak. Ezeket virágzásban nem használhatjuk, csak méhkímélő technológiával. Mit jelent a méhkímélő technológia? „A védekezés csak a méhek repülési időszakának befejezését követően, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával kezdhető meg. A kezelést 23 óráig be kell fejezni, illetve 23 órától a következő nap alkonyatáig szüneteltetni kell.” – NÉBIH. A harmadik kategória a méhekre kifejezetten veszélyes besorolású. Ezen termékek felhasználása virágzásban tilos és általában csak szakképzett növényorvos által felírt recepttel vásárolhatók meg .

Kiskerti felhasználóként is fontos hogy minden esetben körültekintően válasszuk ki a szükséges rovarölő szert, és úgy használjuk fel azokat, hogy tisztába vagyunk élettani hatásukkal!
Ha hatékony és kíméletes szert akarunk használni válasszuk a Full 5 CS-t. Új formulációjával széles hatásspektrumban védekezhetünk megannyi kultúrában. A kártevők betelepedését fénycsapda, sárgatál és sárga ragacslap, valamint szexferomon csapda segítségével figyelhetjük meg. Viaszos levélfelületű növénye esetében a permetléhez tapadásfokozó készítmény hozzáadása szükséges például: Eco-Film. A kártevők minden fejlődési alakja ellen hatásos. A hatóanyag 50 g/l lambda-cihalotrint mikronnyi méretű molekulára csökkentették és kapszulába zárták, így a hatóanyag az UV-től védve marad. A permetezést követően 1 órával a kontakt hatóanyag 98%-a a levélen marad. Itt nézd meg a felhasználását!  Hasonlóan méhkímélő technológiával kijuttatható termék még a K-1 kontakt rovarölő szer.

 

Kertészkedés a méhek védelmében. Milyen növényvédő szereket használjunk? A FULL 5 CS Rovarölő szer jó választás.Kertészkedés a méhek védelmében! Milyen növényvédő szereket használjunk? A K-1 Rovarölő szer jó választás.

 

Egy másik számos növénykultúrában felhasználható felszívódó rovarölő szer, ami a méhekre nem veszélyes, illetve napközben is kijuttatható a Spilan 20 SG. Hosszú hatástartammal rendelkezik és védelmet nyújt a rágó- és szívókártevők, valamint rejtett életmód rovarok ellen. A növénybe felszívódva legalább 10-14 napig védő hatást biztosít. Fel kell a figyelmet hívni arra, hogy bármilyen más szerrel tankombinációban elveszítheti méhkímélő tulajdonságát! Mindhárom termék elérhető Fatudor Partnerboltokban!

 

CSAK ÍGY TOVÁBBA méhek és a virágok elektromos impulzusokkal kommunikálnak egymással - hasznos információ méhbarát kertek létrehozásához

  • Támogassuk a növény immunrendszerét
  • Támogassuk a kártevők természetes ellenségeit
  • Soha ne adagoljuk túl a növényvédő szer dózisait
  • Soha ne bíráljuk felül a címkén feltüntetett figyelmeztetéseket
  • Kerüljük a nem hiteles forrásból származó információkat
  • Kérjünk szaktanácsadást

 
 

Tudtad?

A méhek és a virágok elektromos impulzusokkal kommunikálnak egymással?

 

 

Kerti kalendárium

Májusi teendők kiskertünkben

Ebben a szép tavaszi hónapban csodálatos látványt nyújthat felvirágoztatott kertünk, erkélyünk, de a tennivalóktól se feledkezzünk el.

Júniusi teendők kiskertünkben

Ez a hónap még elég tennivalót tartogat a konyha- díszkert valamint balkonkertben tevékenykedő kiskertészeknek. Vegyük sorra a feladatokat: