Júliusi teendők kiskertünkben

A nyári hónapokban gyönyörködhetünk az eddigi kemény munkánk eredményében, hiszen mind a virágoskertben, mind a balkonládákban hálásan virágoznak dísznövényeink.Júliusi teendők kiskertünkben

NÖVÉNYÁPOLÁS
Ne sajnáljuk az időt arra, hogy növényeinket átvizsgáljuk. Szedjük ki a beteg vagy elhalt részeket és semmisítsük meg őket, legalább egyszer a hónap folyamán, így csökkenthetjük egy esetleges járvány kialakulását. Tápoldatozás rendkívül fontos ebben az időszakban, hiszen virágzó növényeink igénylik a legalább kéthetente történő tápanyag-utánpótlást. A megfelelő tápanyaggal ellátott növények a károsítókkal szemben is ellenállóbbak! Továbbá az egynyári növényeinket folyamatos virágzásra serkenthetjük, ha rendszeresen eltávolítjuk az elnyílt virágokat.

AGROTECHNIKA
Zöldséges kertünkben a rendszeres gyomirtás mellett, ügyeljünk a fertőzött növények és növényi részek megsemmisítésére. A rendszeres gyomtalanítás a csigák távoltartásában is segíthet, mindemellett hasznos, ha a csigával fertőzött kerteket reggelente locsoljuk, lazítjuk a talajt, fűrészport szórunk a növények töve köré vagy mészcsíkokat szórunk a kertbe. Csigariasztó növények is próbálkozhatunk, ezek lehetnek a zsázsa vagy a büdöske. A tavasszal vetett retek, saláta, zöldborsó letermett, így lehetőség nyílik a másodveteményezésre, a nagy melegben azonban fokozottan ügyelnünk kell a locsolásra és az árnyékolásra. A tiszta ágyáshoz érdemes gyomirtót használni: Sharpen 330 EC⇒
A paradicsomot karózzuk és oldalhajtásait távolítsuk el. Gyógynövényeink hajtásait a dél előtti órákban a legoptimálisabb begyűjteni. A megfelelő mennyiségű öntözés mellet fordítsunk gondot a tápanyag utánpótlásra is, amit természetes módon csalánlével is megoldhatunk. A nagycsalán sok nitrogént, káliumot és magnéziumot tartalmaz, amelyek igen hasznosak növényeink fejlődése érdekében. 
A pázsitot locsoljuk (2 naponta, reggeli órákban), hetente nyírjuk, viszont nagyon nagy szárazság idején ne túl rövidre. A gyepnyesedéket a veteményeskert sorai közzé szórva megóvhatjuk a talajt a kiszáradástól és a gyomosodást is csökkenthetjük. A déli órákban ne öntözzük növényeinket, mert megbarnulnak leveleik.
 

NÖVÉNYVÉDELEM
Növényeink ápolása az előrejelzéseken alapul, időben észre kell venni a kártevők felszaporodását: levéltetvek, takácsatkák, gubacsatkák, pajzstetvek. Levéltetvek elleni védekezésről bővebben itt olvashatsz⇒
Ebben a hónapban folytatódik munkánk gyümölcsének betakarítása, a tartósítás és a befőzés, azonban a gyümölcsfák gondozásáról se feledkezzünk meg! 
A nagy melegben az almafa varasodása nem jelent gondot, viszont a kártevők könnyen felszaporodhatnak. Főként az almamoly⇒ elhúzódó többszöri rajzása okozhat problémát.
AZ ALMA NÖVÉNYVÉDELMÉRŐL A KERTI KISOKOSBAN OLVASHATSZ⇒

Csapadékos, párás melegben a lisztharmat, a varasodás és a tűzelhalás terjedhet könnyen fás szárú növényeinkre, különösen igaz ez a szőlőre.
AZ SZŐLŐ NÖVÉNYVÉDELMÉRŐL A KERTI KISOKOSBAN OLVASHATSZ⇒


A csonthéjasokat tekintve az atkák, a levéltetvek és a levéllikasztó gombák okozhatnak gondot, míg a körtét nézve a levélbolha ellen ajánlott a védekezés. 
Levélbolha elleni készítmények listája itt⇒


Kerti kalendárium

Júliusi teendők kiskertünkben

A nyári hónapokban gyönyörködhetünk az eddigi kemény munkánk eredményében, hiszen mind a virágoskertben, mind a balkonládákban hálásan virágoznak dísznövényeink.

Augusztusi teendők kiskertünkben

A nyár talán legmelegebb napjai következnek, amikor is folytatódhat a betakarítás, majd a befőzés vagy fagyasztás, a raktározás télre.