Fóliasátrak és üvegházak hasznosítása a nyári időszak végeztével

Fóliasátrak és üvegházak hasznosítása a nyári időszak végeztével

Háztáji körülmények között is jó néhányunk vagyunk, akiknek kertjében található kisebb vagy akár nagyobb méretű fóliasátor, esetleg üvegház. E fűtés nélküli létesítményekben a fő termesztési időszak az ősz folyamán ugyan véget ér, de ez nem jelenti azt, hogy újfent tavaszig kellene várnunk hasznosításukkal. Vannak ugyanis olyan zöldségfajok, melyek ősz folyamán történő vetésével, ültetésével már a kora tavaszi időszakban élvezhetjük frissen szedett terméseiket. A zöldségnövények közül akár sárgarépát, petrezselymet, hagymát, de salátát és spenótot is vethetünk még fűtetlen fóliasátrunkba.
 

Sárgarépa, petrezselyem

A sárgarépa és petrezselyem magjainak vetése fűtetlen termesztő berendezésbe november elejére tehető. Az apró magvak miatt érdemes aprómorzsás szerkezetű magágyat készíteni majd a magokat kb. 1 cm mélyre vetni és beöntözni. A tél folyamán általában öntözni csak ritkán szükséges az állományt, csak a tavaszi időszak melegedésével kell fokozottan emelni az öntözések számán. Magjainak csírázása már nem sokkal fagypont felett (2-3 fokon) megindul, ezután pedig a növények egyelését (túl sűrű vetés esetében), akárcsak szabadföldi körülmények között, érdemes elvégezni a második lomblevél megjelenésekor. A túlzottan sűrű vetés elkerülhető vetőszalag vásárlásával vagy akár házilag történő elkészítésével is. A betakarítás általában április végén már megkezdhető, de az időjárási körülmények ezt természetesen befolyásolhatják.  

 

Spenót

A korán lekerült zöldségfajok helyére spenót magjai is vethetők még szeptemberben, hiszen ekkor még elég meleg az időjárás ahhoz, hogy a növény kicsírázzon és megerősödjön a hideg beállta előtt. A magokat kb. 2 cm-es mélységbe vessük, majd öntözzük be. Napközben elegendő számára a 15 fokos hőmérséklet, éjszaka pedig kissé hűvösebb körülményekkel is beéri. A tél beálltáig érdemes a szellőztetésről is gondoskodni, a betegségek, főként a peronoszpóra megelőzése érdekében. A tél folyamán öntözését havi egyszeri alkalomra mérsékeljük, majd tavasszal, a melegedéssel párhuzamos emeljük öntözéseinek számát. Március közepétől a lombozat fejődésének elősegítését már nagyobb vízadag kijuttatásával érhetjük el, a levelek szedése pedig kb. már áprilistól lehetséges

 

Áttelelő hagyma, zöldhagyma

Az áttelelő hagyma magjai augusztus közepétől vethetők általában szeptember közepéig, hiszen ekkor még a növény kellően ki tud fejlődni még a fagyok előtt. Áttelelése annak a hagymának lesz biztosított, melynek nyaki része a ceruza vastagságot eléri. A hagyma magjait 2,5–3 cm mélységbe vessük, mélyebben nem érdemes a hagymatestek deformációjának megelőzése érdekében. A fajták közül pl. a Meteor F1 alkalmasak őszi vetésre. Az így vetett hagymákból tavasszal, áprilisban frissen szedett zöldhagyma, még májusban főzőhagyma nyár elején pedig friss hagyma kerülhet asztalunkra.

Plastia Berberis önöntöző cserép üvegház funkcióval, mobil és tökéletes kis helyre is⇒

 

Saláta

A saláta magjainak vetését ősz elején érdemes megtenni, még a palánták ültetésével sem szabad szeptember végénél, október elejénél tovább várni. Későbbi ültetését és vetését már csak fűtött berendezésekben érdemes elvégezni, hiszen a növények megerősödése a tél előtt már csak ilyen körülmények között biztosítható. A fajták közül olyat kell választani, melyek alkalmasak őszi szaporításra, kevesebb fény mellett, rövidnappalos körülmények között is képeznek fejet (Attrakció, Humil). A palánták tőtávolsága kb. 15-20 cm legyen, túl mély ültetésük kerülendő, hiszen ezzel levélbetegségeik kialakulása megakadályozható, Az ültetést és vetés minden esetben kövesse öntözés, a talaj nedvesen tartása a továbbiakban is érdemes ügyelni. Az így termesztett, áttelelt saláta ízletes termése így már általában áprilistól szedhető.


 

Sárgarépa termesztése⇒

Spenót termesztése⇒

Saláta termesztése⇒

Kerti kalendárium

Júliusi teendők kiskertünkben

A nyári hónapokban gyönyörködhetünk az eddigi kemény munkánk eredményében, hiszen mind a virágoskertben, mind a balkonládákban hálásan virágoznak dísznövényeink.

Augusztusi teendők kiskertünkben

A nyár talán legmelegebb napjai következnek, amikor is folytatódhat a betakarítás, majd a befőzés vagy fagyasztás, a raktározás télre.